Πρόστιμο 17.000 ευρώ σε τηλεοπτικό κανάλι που μετέδωσε δημοσκόπηση 7 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές

Πρόστιμο ύψους 17.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου στο τηλεοπτικό κανάλι Sigma TV για παράβαση του άρθρου 46(1) του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμου 7(Ι)/1998 που απαγορεύει την προβολή ή μεταδοση εκλογικών δημοσκοπήσεων 7 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των πρόσφατων προεδρικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής της 29ης Μαρτίου 2023, στις 5.2.2023, ημέρα διεξαγωγής του 1ου γύρου των Προεδρικών Εκλογών το εν λόγω κανάλι μετέδωσε το πρόγραμμα «SIGMA Προεδρικές», κατά τη διάρκεια του οποίου, πέραν των αποτελεσμάτων δημοσκόπησης κάλπης εξόδου (exit poll) που σχετίζονταν με την ήδη διεξαχθείσα εκλογική διαδικασία, μεταδόθηκαν και αποτελέσματα δημοσκόπησης που «έτρεχε παράλληλα» με το exit poll, κατά την παραδοχή του συνεργάτη του τηλ. σταθμού, εκλογικού αναλυτή, κ. Νάσιου Ορεινού, και αφορούσε στον επικείμενο 2ο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, σε χρόνο που ήταν εντός της περιόδου των εφτά ημερών πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εν λόγω εκλογών στις 12.2.2023, κατά την οποία περίοδο απαγορεύεται η μετάδοση οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων.

Επίσης και στις  6.2.2023, μεταξύ των ωρών 6:40 – 9:30, ο σταθμός Σίγμα μετέδωσε το πρόγραμμα «Πρωτοσέλιδο», κατά τη διάρκεια του οποίου μεταδόθηκε αποτέλεσμα δημοσκόπησης για τον 2ο γύρο των Προεδρικών Εκλογών της Κυριακής 12.2.2023 εντός της περιόδου των 7 ημερών πριν την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, κατά παράβαση του Άρθρου 46(1) του παραπάνω Νόμου.

Σε άλλο σημείο της απόφασης της 12.7.2023 με την οποία επιβλήθηκαν οι κυρώσεις στο συγκεκριμένο κανάλι, αναφέρεται ότι "... η Αρχή εμφαντικά σημειώνει την αδήριτη ανάγκη όπως οι τηλεοπτικοί οργανισμοί σέβονται και τηρούν ευλαβικά τη νομοθεσία σε καίριες και καθοριστικές στιγμές του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως είναι οι εκλογικές διαδικασίες και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για Προεδρικές Εκλογές, και ειδικά όταν αφορά το πολύ σημαντικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των εν λόγω εκλογών. Η Αρχή έχει και στο παρελθόν αναφερθεί σε αριθμό αποφάσεών της για τη δύναμη των μέσων επικοινωνίας στην «κατασκευή» κοινωνικής πραγματικότητας και στη δυνατότητα επηρεασμού και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Ως εκ τούτου, η Αρχή εκ νέου επαναλαμβάνει ότι τα μέσα επικοινωνίας και ιδιαίτερα οι τηλεοπτικοί οργανισμοί, ως βασικός μοχλός της πολιτικής επικοινωνίας που είναι, οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον προγραμματισμό και στο περιεχόμενο των προγραμμάτων τους και απαιτείται να τηρούν πιστά το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους".

Και καταλήγει: "Καταληκτικά, η Αρχή εφιστά την προσοχή του Οργανισμού στη σοβαρότητα των παραβάσεων και τον ενημερώνει ότι σε πιθανές παρόμοιες παραβάσεις μελλοντικά, εκ μέρους του, πιθανόν να επιβάλει πολύ πιο αυστηρές κυρώσεις, καθώς, υπογραμμίζει άλλη μία φορά, ότι στην παρούσα υπόθεση έχει εξαντλήσει όλη την επιείκειά της". (πηγή: crta.org.cy)

Το πλήρες κείμενο των Αποφάσεων είναι διαθέσιμο εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024

Ο περί Δικαστηρίων Νόμος: Όλες οι αλλαγές με τον τροποποιητικό Νόμο 114(Ι)/2023

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής