Ο περί Ενοικιοστασίου Τροποποιητικός Διαδικαστικός Κανονισμός 2023: Έντυπο διορισμού δικηγόρου

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε τον περί Ενοικιοστασίου (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Διαδικαστικό Κανονισμό του 2023, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 15.9.2023.

Σύμφωνα με αυτόν, ο Κανονισμός 8 του βασικού Διαδικαστικού Κανονισμού τροποποιείται με την διαγραφή του εδαφίου (ε) και την αντικατάστασή του με το εξής νέο εδάφιο (ε): 

«(ε) Το έντυπο διορισμού δικηγόρου από τον αιτητή και τον καθ’ ού η αίτηση, θα είναι στον τύπο ο οποίος προβλέπεται για τον ενάγοντα και τον εναγόμενο αντίστοιχα, στους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας του 2023, με τις αναγκαίες προσαρμογές.». 

Ο Κανονισμός εκδόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, 2023 και τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Ο Κανονισμός 8 μετά την τροποποίηση:

Κανονισμός 8 - Καταχώρηση επίδοση αιτήσεων

8.(α) Πρόσωπο προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση μπορεί να την αμφισβητήσει στο σύνολο ή μέρος της με την καταχώριση απαντήσεως εντός 14 ημερών. Η απάντηση υποβάλλεται σύμφωνα με τον Τύπο 3 του παραρτήματος. Η απάντηση καθορίζει τις θεραπείες και γεγονότα που αμφισβητούνται. Θεραπείες και γεγονότα που δεν αμφισβητούνται ρητά θεωρούνται παραδεκτά.

(β) Η απάντηση εκθέτει τα ουσιώδη γεγονότα τα οποία υποστηρίζουν την υπόθεση του καθ' ου η αίτηση.

(γ) Η απάντηση υπογράφεται από τον καθ' ου η αίτηση ή το δικηγόρο του. Αντίγραφα της απαντήσεως κατατίθενται στη Γραμματεία και παραδίδονται στη διεύθυνση επιδόσεως του αιτητή.

(δ) Όταν ο καθού η αίτηση, που διαμένει στην Κυπρο, εκπροσωπείται από δικηγόρο, τότε η απάντηση δε θα γίνεται δεκτή για καταχώρηση από τον Πρωτοκολλητή εκτός εάν αυτή συνοδεύεται από τύπο διορισμού δικηγόρου, επιμαρτυρούμενος, όταν ο καθού η αίτηση είναι αγράμματος, από Πρωτοκολλητή, Πιστοποιούντα Υπάλληλο ή δυο ικανούς μάρτυρες που δεν είναι δικηγορικοί υπάλληλοι.

Νοείται ότι με την άδεια του δικαστηρίου ή δικαστή που χορηγείται όταν καταδεικνύεται καλός λόγος ο οποίος και καταγράφεται, μπορεί να καταχωρηθεί από δικηγόρο η απάντηση χωρίς να συνοδεύεται από τύπο διορισμού δικηγόρου. Σε τέτοια όμως περίπτωση ο τύπος διορισμού θα κατατίθεται μέσα σε χρονικό διάστημα που το δικαστήριο ή δικαστής θα έκρινε ορθό να καθορίσει.

(ε) Το έγγραφο διορισμού δικηγόρου από τον αιτητή θα είναι στον Τύπο 4 όπως αυτός προβλέπεται για ενάγοντα με βάση τους περί Πολιτικής Δικονομίας Διαδικαστικούς Κανονισμούς και το έγγραφο διορισμού δικηγόρου από τον καθού η αίτηση στον Τύπο 12 Α όπως αυτός προβλέπεται για εναγόμενο στους περί Πολιτικής Δικονομίας Διαδικαστικούς Κανονισμούς με τις αναγκαίες προσαρμογές.

(ε) Το έντυπο διορισμού δικηγόρου από τον αιτητή και τον καθ’ ού η αίτηση, θα είναι στον τύπο ο οποίος προβλέπεται για τον ενάγοντα και τον εναγόμενο αντίστοιχα, στους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας του 2023, με τις αναγκαίες προσαρμογές.


Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024

Ο περί Δικαστηρίων Νόμος: Όλες οι αλλαγές με τον τροποποιητικό Νόμο 114(Ι)/2023

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου