Εξαιρέθηκε η δικαστής από τη θανατική ανάκριση για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου

Την απόφασή της να εξαιρεθεί από τη θανατική ανάκριση του Θανάση Νικολάου αποφάσισε η δικαστής, μετά από εξέταση του αιτήματος της οικογένειας του, το οποίο βασίστηκε στο γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας.

Έτσι η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης για τον 26χρονο εθνοφρουρό, που είχε εντοπιστεί νεκρός κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, παραμένει σε εκκρεμότητα, εν αναμονή οδηγιών που θα δώσει ο Διοικητικός Πρόεδρος του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού.

Στην απόφαση της, η δικαστής αναφέρει ότι επί του αιτήματος εξαίρεσης της, που έχει υποβληθεί από τον δικηγόρο της οικογένειας, δεν τίθεται ζήτημα πραγματικής έλλειψης αμεροληψίας εκ μέρους της, και ούτε είχε οποιαδήποτε εμπλοκή με οποιαδήποτε μαρτυρία αναφορικά με οποιεσδήποτε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τρίτων προσώπων σχετικά με τον θάνατο του 26χρονου ή με τη θανατική ανάκριση που είχε διακοπεί τον Οκτώβριο του 2021. Σημειώνει ακόμη, μεταξύ άλλων, πως κατά τη διάρκεια που υπηρετούσε στη Νομική Υπηρεσία, δεν υπήρχε οποιαδήποτε αντιδικία μεταξύ των μερών αναφορικά με την παρούσα θανατική ανάκριση.

Η δικαστής απέρριψε εξάλλου τη θέση του δικηγόρου της οικογένειας ότι στο πλαίσιο της παρούσας θανατικής ανάκρισης θα χρειαστεί να προσκομιστεί μαρτυρία από άτομα της Νομικής Υπηρεσίας - πρώην συναδέλφους της - αφού όπως αναφέρει, πρόκειται για μια γενική θέση που δεν αναφέρει συγκεκριμένα άτομα και κατά πόσο η μαρτυρία τους καθίσταται ουσιώδης στο πλαίσιο της παρούσας διαδικασίας, όπου τα καθήκοντα του θανατικού ανακριτή είναι συγκεκριμένα και περιορισμένα. Επιπλέον, προσθέτει πως το δικαστήριο δεν μπορεί να εξετάζει αόριστους λόγους εξαίρεσης και πόσο μάλλον να αποφασίζει επί αυτών.

Η απόφαση εξαίρεσης της δικαστού βασίστηκε στο γεγονός ότι η ίδια εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία, σε δυο περιπτώσεις και εκ μέρους συναδέλφου της στη Νομική Υπηρεσία, στο πλαίσιο αστικής αγωγής της οικογένειας του Θανάση Νικολάου εναντίον της Δημοκρατίας, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι ουδέποτε χειρίστηκε την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη αγωγή της οικογένειας και ούτε διεξήλθε μαρτυρικού υλικού στο πλαίσιο της υπόθεσης.  Η εξαίρεση, προσέθεσε η δικαστής, γίνεται προκειμένου να διασφαλιστεί το κύρος της παρούσας διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγουμένως υποβληθεί αίτημα της οικογένειας Νικολάου να εξαιρεθεί η δικαστής – θανατικός ανακριτής  κ. Αφροδίτη Παρπαρίνου από τη συνέχεια της θανατικής ανάκρισης η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 στο επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού. Θέση του δικηγόρου της οικογένειας, Λουκή Λουκαΐδη, είναι ότι η κ. Παρπαρίνου εργαζόταν προηγουμένως στη Νομική Υπηρεσία, τονίζοντας ότι γνωρίζει πρόσωπα από τη Νομική Υπηρεσία , και θα πρέπει να απαλλαχθεί.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο φάκελος θα τεθεί ενώπιον του Διοικητικού Προέδρου του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού για περαιτέρω οδηγίες. (πηγή ΚΥΠΕ)

Σχόλια

Top Legal Stories

Κατάργηση του περί Δικαστηρίων (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμου του 1974

Ο περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας (Τροποποιητικός) Νόμος 85(Ι) του 2024

Δύο (2) κενές μόνιμες θέσεις Νομικού Λειτουργού στο Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, Νομική Υπηρεσία

Fostering Innovation in Financial Services: An Analysis of the CySEC Regulatory Sandbox

Δημόσια βλάβη: Τροποποίηση στο άρθρο 115 του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου