Αγωγή κατά του Twitter για μαζικές απολύσεις μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων

Την προώθηση της αγωγής κατά του Χ (πρώην Twitter) για διακρίσεις λόγω ηλικίας των εργαζομένων που απολύθηκαν ομαδικά από την εταιρεία του Έλον Μασκ, αποφάσισε δικαστήριο στις ΗΠΑ.

Ομοσπονδιακός δικαστής της Καλιφόρνια αρνήθηκε να απορρίψει την αγωγή που καταγγέλλει την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που ονομαζόταν παλαιότερα Twitter, ότι απέλυσε δυσανάλογα περισσότερους ηλικιωμένους εργαζόμενους όταν ο Έλον Μασκ εξαγόρασε την εταιρεία πέρυσι.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Σούζαν Ίλστον ανέφερε ότι ο ενάγων στην προτεινόμενη ομαδική αγωγή, Τζον Ζέμαν, είχε παράσχει αρκετά στοιχεία ότι οι μαζικές απολύσεις είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους ηλικιωμένους υπαλλήλους για να συνεχίσουν την υπόθεση.

Ο Ζέμαν για παράδειγμα, ισχυρίζεται ότι το Χ απέλυσε το 60% των εργαζομένων που ήταν 50 ετών και άνω και σχεδόν τα τρία τέταρτα εκείνων που ήταν άνω των 60 ετών, σε σύγκριση με το 54% των εργαζομένων κάτω των 50 ετών.

Η δικαστής έκρινε ότι ο ομοσπονδιακός νόμος που απαγορεύει τη διάκριση βάσει ηλικίας στο χώρο εργασίας επιτρέπει στους ενάγοντες να ασκούν τις λεγόμενες αξιώσεις "disparate impact"  σε μια ομαδική αγωγή, ένα ζήτημα που έχει διχάσει τα δικαστήρια.

Η δικαστής απέρριψε τον ισχυρισμό ότι το Χ στόχευε σκόπιμα ηλικιωμένους εργαζομένους για απολύσεις, αλλά έδωσε στον ενάγοντα ένα μήνα για να καταθέσει μια τροποποιημένη αγωγή που αποτυπώνει τον ισχυρισμό του.

Η Shannon Liss-Riordan, δικηγόρος του Ζέμαν, είπε ότι «αυτή η απόφαση επικυρώνει τα επιχειρήματα που προβάλλουμε ότι οι ισχυρισμοί περί διακρίσεων μπορούν να προχωρήσουν».

Το Χ δεν σχολίασε την προκαταρκτική απόφαση του δικαστηρίου.

Η μήνυση είναι μία από τις δώδεκα περίπου που αντιμετωπίζει η X λόγω της απόφασης του Μασκ να απολύσει περίπου το ήμισυ του εργατικού δυναμικού του Twitter από τον περασμένο Νοέμβριο.

Αυτές οι περιπτώσεις περιλαμβάνουν διάφορους ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένου ότι το Χ απέλυσε υπαλλήλους και συνεργάτες χωρίς την απαιτούμενη προειδοποίηση καθώς και ότι ο Μασκ απέλυσε τους εργαζομένους με αναπηρία αρνούμενος να επιτρέψει την εξ αποστάσεως εργασία ενώ κάλεσε τους υπαλλήλους που έμειναν στην εταιρεία να γίνουν πιο «σκληροπυρηνικοί».

Τουλάχιστον δύο αγωγές  αναφέρουν ότι η εταιρεία οφείλει στους πρώην εργαζομένους τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια για αποζημίωση απόλυσης. Το Twitter αρνήθηκε τις κατηγορίες σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η δικηγόρος Liss-Riordan εκπροσωπεί επίσης περίπου 2.000 πρώην υπαλλήλους του Twitter που έχουν υποβάλει παρόμοιες νομικές αξιώσεις κατά της εταιρείας σε διαιτησία. (Reuters.com/cylegalnews.com).

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024

Ο περί Δικαστηρίων Νόμος: Όλες οι αλλαγές με τον τροποποιητικό Νόμο 114(Ι)/2023

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής