Για πλήρη επαναλειτουργία των δικαστηρίων κάνει λόγο η Επιτροπή Νομικών


Η πλήρης επαναλειτουργία των δικαστηρίων ήταν σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ΚΥΠΕ, ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών στις 24.4.2020, με τη συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης, του Προέδρου της Βουλής, του Υφυπουργού Καινοτομίας, του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα, της Επιτρόπου Νομοθεσίας και του Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου είπε μεταξύ άλλων ότι η δικαιοσύνη πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και με τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν για την αντιμετώπιση του COVID-19.
«Είμαστε έντονα προβληματισμένοι για το πού και πώς θα καταλήξουμε όσον αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων όχι μόνο στην τρέχουσα περίοδο των περιοριστικών μέτρων αλλά και πώς θα αντιμετωπίσουμε τα συσσωρευμένα προβλήματα της επόμενης μέρας», ανέφερε επίσης ο κ. Γεωργίου.  
Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμα ότι «εδώ και ενάμιση μήνα που το Ανώτατο Δικαστήριο πολύ σωστά αναγκάστηκε να πάρει αυστηρά μέτρα, συναινούντων όλων των λειτουργών της δικαιοσύνης για την προστασία της δημόσιας υγείας και συμμόρφωσης με τα διατάγματα περί λοιμοκάθαρσης, τα δικαστήρια καθομολογία όλων, παρά τις εξαιρέσεις, έδωσαν την εικόνα στην κοινωνία της πλήρους αναστολής των εργασιών τους, με συνέπεια την υποστελέχωση των δικαστηρίων τόσο σε διοικητικό και υπαλληλικό προσωπικό καθώς και σε μεγάλο βαθμό την πλήρη αναστολή της λειτουργίας των δικηγορικών γραφείων».  
Συνεπώς, είπε, «τέθηκε θέμα επανεξέτασης των αποφάσεων που λήφθηκαν στις 15 του Μάρτη με στόχο την πλήρη επαναλειτουργία των δικαστηρίων σε όλα τα επίπεδα».  
«Το θέμα αυτό, κατόπιν σύμφωνης απόφασης όλων, θα προσμετρήσει και με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύσκεψη που κάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά και στη σύσκεψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 30 του Απρίλη».  
Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ακόμα ότι «οι προτάσεις μας ήταν μέσα στα πλαίσια της πλήρους και ομαλούς λειτουργίας όλων των τμημάτων των δικαστηρίων αλλά και των πρωτοκολλητείων, πάντοτε όμως μέσα στα πλαίσια της τήρησης των περιοριστικών μέτρων και των διαταγμάτων όπως ισχύουν σήμερα ή όπως ενδεχομένως να ισχύουν την ερχόμενη εβδομάδα».  
Το ζήτημα ωστόσο είναι πως μπορεί να συμβιβαστεί η πλήρης επαναλειτουργία των δικαστηρίων με την ανάγκη αποφυγής συνωστισμού στους δικαστηριακούς χώρους, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. (πληροφορίες από ΚΥΠΕ/offsite.com.cy)

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων