Τα δικαστήρια δεν έχουν κλείσει και η λειτουργία της Δικαιοσύνης συνεχίζεται, το μήνυμα της Επιτροπής Νομικών - 70% των δικηγόρων έχει κάνει αναστολή εργασιών


Το μήνυμα ότι τα Δικαστήρια δεν έχουν κλείσει και ότι συνεχίζεται η λειτουργία της απονομής της δικαιοσύνης θέλει να στείλει η επιτροπή νομικών που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη όπου συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, Εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου , ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου Δωρος Ιωαννίδης,  η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
Η επιτροπή νομικών θα συνεδριάσει εκ νέου μετά το Πάσχα προς οριστικοποίηση προτάσεων για στήριξη του δικηγορικού κόσμου, έναντι των επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία, σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής.
Από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η πρόταση αναστολής προθεσμιών για τα αγώγιμα δικαιώματα στο πεδίο της πολιτικής δικονομίας και οι  δυνατότητες εφαρμογής της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.
Στη νέα συνεδρίαση που θα αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος σε σχέση με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης σε κάποιες διαδικασίες.
Κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε γνωστό ότι περίπου ποσοστό 70% των δικηγόρων έχουν αναστείλει είτε γενικώς είτε μερικώς τη λειτουργία των γραφείων τους  και ως εκ τούτου θα πρέπει να εκλείψει ο φόβος να χαθούν προθεσμίες σε αγώγιμα δικαιώματα και να μην μπορεί να γίνει καταχώρηση κάποιων υποθέσεων.
Ο  πρόεδρος της επιτροπής νομικών Γιώργος Γεωργίου ανακοίνωσε ότι θα ετοιμαστεί σχετική πρόταση για νομοθετική ρύθμιση, είτε από τη Βουλή είτε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Επίσης ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι το καίριο ζητούμενο είναι να αναστρέψουμε την εντύπωση που υπάρχει ότι τα Δικαστήρια έχουν κλείσει με αποτέλεσμα ο κόσμος που έχει κάποιες υποθέσεις να προωθήσει μέσω των δικηγόρων στα Δικαστήρια «να κάνει πίσω, με αποτέλεσμα και η δικαστηριακή δραστηριότητα να έχει χαθεί, δικηγορικά γραφεία να έχουν κλείσει με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην επιβίωση των δικηγόρων».
Ο Πρόεδρος της Βουλής σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφερόμενος στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών αναφέρει ότι στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης διεξήχθη εποικοδομητική και άκρως ενδιαφέρουσα διαβούλευση. Εστιάζει στο  θέμα της "e- δικαιοσύνης" προσθέτοντας ότι γίνονται βήματα μπροστά, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.
«Έχουμε αποφασίσει ότι την ερχόμενη βδομάδα η Επιτροπή Νομικών θα συνεδριάσει εκ νέου με στόχο την κατάληξη σε συγκεκριμένες προτάσεις νόμου που θα προωθηθούν ως έκτακτες νομοθεσίες, αφού υπάρξει η αναγκαία συζήτηση στα κόμματά μας και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης» αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.
Στόχος είπε, είναι όπως το σύνολο της κοινωνίας, μαζί και ο δικηγορικός κόσμος, ειδικά οι νέοι δικηγόροι και τα μικρά δικηγορικά γραφεία, τύχουν της μέγιστης δυνατής στήριξης για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.
Σημείωσε ότι οι επιπτώσεις στο δικηγορικό επάγγελμα είναι αυξημένες καθότι -ακόμα και μετά την άρση των διαταγμάτων- είναι αμφίβολο πότε θα μπορέσουν να μπουν σε κανονικούς ρυθμούς τα δικαστήρια.
«Από τις τεσσερισήμισι χιλιάδες δικηγόρων η πλειοψηφία, η οποία εργάζεται σε μικρά ή πολύ μικρά γραφεία ήδη αντιμετωπίζει ζητήματα βιοπορισμού και βιωσιμότητας, ενώ φτάνουν καθημερινά ανησυχητικά στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνει και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ότι -δυστυχώς- δρομολογούνται απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις μισθών» αναφέρει ο κ. Δαμιανού.
Ταυτόχρονα εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η κοινή θέση όλων για μη διακοπή της λειτουργίας των Δικαστηρίων από τις 10 Ιουλίου ήδη έχει υιοθετηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.
(πηγή:stockwatch.com.cy)

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων

Η Οδηγία (ΕΕ) 2024/1069 για τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού