Προκλήσεις του ψηφιακού οικοσυστήματος: Η περίπτωση της σύγκλισης των Προσωπικών Δεδομένων και του Δικαίου του Ανταγωνισμού

Το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει ερευνητικό σεμινάριο με θέμα ‘Προκλήσεις του ψηφιακού οικοσυστήματος: Η περίπτωση της σύγκλισης των Προσωπικών Δεδομένων και του Δικαίου του Ανταγωνισμού’ την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020, 16:00-18:00. Ομιλητής: Λουίζα Κοφινά . Συντονιστής: Δρ. Θωμάς Παπαδόπουλος

Περίληψη: Η ψηφιακή εποχή παρέχει στον καθένα μας αναρίθμητες δυνατότητες - από τη χρήση όλο και περισσότερων “έξυπνων” συσκευών στην καθημερινή μας ζωή, μέχρι και την ικανότητα μεταφοράς των σχολικών αιθουσών ή των επαγγελματικών συναντήσεων διαδικτυακά, ιδίως σε δύσκολες χρονικές περιόδους, όπως είναι η πανδημία του κορονοϊού. Η αξιοποίηση όμως των τεχνολογικών επιτευγμάτων χωρίς καθόλου ή ιδιαίτερο οικονομικό κόστος απαιτεί την παροχή των προσωπικών μας δεδομένων, που στις πλείστες περιπτώσεις λαμβάνει χώρα εν αγνοία μας ή χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Η απώλεια του ελέγχου επί των προσωπικών μας δεδομένων στο ψηφιακό περιβάλλον και η επακόλουθη δυσκολία ανάκτησής του, μας καθιστά τα θύματα της ψηφιακής οικονομίας. Πόσο πρόθυμοι είμαστε να “εμπορευματοποιήσουμε” την ιδιωτικότητά μας και να “θυσιάσουμε” τα προσωπικά μας δεδομένα στο βωμό της απόλαυσης των τεράστιων δυνατοτήτων που μας προσφέρει το ψηφιακό οικοσύστημα; Τα προσωπικά δεδομένα συνιστούν ένα πολύτιμο αγαθό για τις επιχειρήσεις που έχουν τα μέσα και τους πόρους για να ανταπεξέλθουν στη νέα πραγματικότητα της ψηφιακής αγοράς που προϋποθέτει τη δημιουργία επιχειρηματικών μοντέλων βασιζόμενων στη μαζική συλλογή και επεξεργασία τεράστιου όγκου προσωπικών δεδομένων. Η παρουσίαση θα προσπαθήσει να αναδείξει τις περιπτώσεις σύγκλισης μεταξύ των δικαίων προστασίας του ανταγωνισμού και των προσωπικών δεδομένων, αξιολογώντας την παρούσα στάση των ευρωπαϊκών αρχών στις προκλήσεις που ενέχει ο αναδυόμενος ρόλος των προσωπικών δεδομένων στη ψηφιακή οικονομία, υπογραμμίζοντας παράλληλα την απόφαση “Facebook” της Γερμανικής Αρχής Ανταγωνισμού για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Βιογραφία Ομιλητή: Η Λουίζα Κοφινά εργάζεται ως δικηγόρος / σύμβουλος συμμόρφωσης και ειδικεύεται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις επενδύσεων. Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακού τίτλου (LL.M.) στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κατεύθυνση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Περαιτέρω, είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Νομικής.

Γλώσσα: Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα Ελληνικά. Τύπος σεμιναρίου: Διαδικτυακό webinar. Συμμετοχή: Είναι απαραίτητο να γίνει ατομική εγγραφή σε αυτό το σύνδεσμο ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση στο Zooom meeting του σεμιναρίου.

Σχόλια

Eγγραφή - Newsletter