Καταδίκη της Κύπρου από το ΕΔΑΔ για υπόθεση έκδοσης Ρώσου στη χώρα του: Επιδίκασε 26.000 ευρώ αποζημίωση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Κύπρο με απόφασή του στις 13.6.2023 στην υπόθεση Khokhlov v. Cyprus (αρ. 53114/20) για παραβίαση του άρθρου 5 παρ. 1 και 4 της ΕΣΔΑ.

Ο προσφεύγων, Ρώσος υπήκοος, Iurii Khokhlov, κρατήθηκε στην Κύπρο για περισσότερα από δύο χρόνια εν αναμονή της έκδοσης του στη Ρωσία σε σχέση με έρευνα για απάτη μεγάλης κλίμακας. Εντοπίστηκε τον Οκτώβριο του 2018 όταν ταξίδευε μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης και τέθηκε υπό κράτηση. Η έκδοσή του καθυστέρησε, μεταξύ άλλων, λόγω της πανδημίας του Covid-19. Τελικά εκδόθηκε στη χώρα του τον Δεκέμβριο του 2020.

Στηριζόμενος στο άρθρο 5 §§ 1 και 4 (δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια/δικαίωμα στη νομιμότητα της κράτησης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, ο προσφεύγων ισχυρίστηκε ότι η κράτησή του εν αναμονή της έκδοσης ήταν παράνομη και αδικαιολόγητα μεγάλη σε διάρκεια και ιδίως ότι η διαδικασία της έφεσης για την υπόθεσή του ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν επίσης υπερβολικά μεγάλη σε διάρκεια.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παράβαση του άρθρου 5 § 4 και  5 § 1 της ΕΣΔΑ και επιδίκασε αποζημίωση για ηθική βλάβη 26.000 ευρώ και έξοδα 4.800 ευρώ.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία