Νομοσχέδιο με τροποποίηση του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου: Προσθήκη της παρενόχλησης στα πειθαρχικά παραπτώματα των δημοσίων υπαλλήλων

Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021. (Αρ. Φακ. 23.01.062.223-2021) με τον οποίο προστίθενται στα πειθαρχικά παραπτώματα των δημοσίων υπαλλήλων που ενέχουν έλλειψη τιμιότητας ή ηθική εχθρότητα η σεξουαλική παρενόχληση και η παρενόχληση λόγω φύλου ξεκίνησε να συζητείται κατ αρθρον στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επιτροπή άρχισε την κατ’ άρθρον συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, ώστε να διευκρινιστεί ότι, μεταξύ των πειθαρχικών παραπτωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων που ενέχουν έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα, περιλαμβάνεται και η σεξουαλική παρενόχληση και η παρενόχληση λόγω φύλου.

Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο της συζήτησης, μέλη της επιτροπής εξέφρασαν ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με τον τρόπο που διατυπώνονται οι προτεινόμενες ρυθμίσεις και ως εκ τούτου η επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει τη κατ’ άρθρον συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου στην επόμενη συνεδρία της, ώστε να ετοιμαστεί αναθεωρημένο κείμενο του εν λόγω νομοσχεδίου από τη γραμματεία της επιτροπής, στο οποίο θα ενσωματώνονται οι παρατηρήσεις που εκφράστηκαν από μέλη της.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το άρθρο 73 του βασικού νόμου τροποποιείται ως ακολούθως

(α)  με την προσθήκη στην παράγραφο (α) του εδαφίου (1) πριν από το σημείο της άνω τελείας (2η γραμμή) της φράσης «περιλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης λόγω φύλου»

(β)  με την αντικατάσταση του εδαφίου (2) με το ακόλουθο εδάφιο:

«(2)  για τους σκοπούς του άρθρου αυτού

α)  οι όροι «σεξουαλική παρενόχληση» και «παρενόχληση» έχουν τις έννοιες που αποδίδεται στους όρους αυτούς από το άρθρο 2 του περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και γυναικών στην Απασχόληση και Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμου, και

β)  ο όρος «καθήκοντα ή υποχρεώσεις δημόσιου υπαλλήλου» περιλαμβάνει κάθε καθήκον ή υποχρέωση που επιβάλλεται σε δημόσιο υπάλληλο δυνάμει του Νόμου αυτού ή οποιουδήποτε άλλου νόμου ή Κανονισμών ή δυνάμει οποιασδήποτε διοικητικής πράξης που εκδίδεται με βάση αυτούς ή δυνάμει οποιασδήποτε διαταγής ή οδηγίας που εκδόθηκε.».

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία