Περί Ποινικής Δικονομίας και περί Δικηγόρων τροποποιητικοί νόμοι ανάμεσα στα νομοσχέδια που συζήτησε η Επιτροπή Νομικών της Βουλής

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών κατά τις εργασίες της στις 21 Ιουνίου 2023 συζήτησε τα παρακάτω νομοσχέδια:

1. Ο περί Ποινικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022. (Πρόταση νόμου των κ. Κωστή Ευσταθίου, μεμονωμένου σοσιαλιστή βουλευτή και Πανίκου Λεωνίδου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος) (Αρ. Φακ. 23.02.063.083-2022) : Ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της επιτροπής. Σκοπός: Τροποποίηση των διαδικασιών της ακροαματικής διαδικασίας, ώστε στο τέλος της δίκης ο κατήγορος ή ο δικηγόρος της κατηγορίας να αγορεύει πρώτος, ενώ ο κατηγορούμενος ή ο δικηγόρος του να αγορεύει τελευταίος. Συνέχιση της συζήτησης. 

2. Ο περί Πώλησης Ακινήτων (Ειδική Εκτέλεση) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022. (Αρ. Φακ. 23.01.063.189-2022) Συνέχιση της συζήτησης. (Επανεξέταση έπειτα από απόφαση της ολομέλειας του σώματος ημερομηνίας 2.12.2022. Σκοπός: Άρση προβλημάτων που εντοπίζονται στη διαδικασία αγοράς και μεταβίβασης ακίνητης ιδιοκτησίας όταν, ενώ οι αγοραστές ακινήτων έχουν εκπληρώσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, οι πωλητές αδυνατούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα επ’ ονόματι των αγοραστών λόγω της ύπαρξης εμπράγματων βαρών επί αυτών. Συνέχιση της συζήτησης. 

3. Ο περί Δικηγόρων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023. (Αρ. Φακ. 23.01.064.080-2023) Συζήτηση επί της αρχής. Σκοπός: Αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός των διατάξεων που ρυθμίζουν το δικηγορικό επάγγελμα. (κατ αρθρον συζητηση)

4. Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021. (Αρ. Φακ. 23.01.062.223-2021) Τοποθέτηση και λήψη τελικής απόφασης Καθορισμός ημερομηνίας υποβολής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του Σώματος. Σκοπός: Προσθήκη στη βασική νομοθεσία του πειθαρχικού αδικήματος της συμπεριφοράς δημοσίου υπαλλήλου που συνιστά σεξουαλική παρενόχληση και/ή παρενόχληση. (Διαβούλευση επί τροπολογιών βουλευτών)

(πηγη parliament.cy)

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία