Σχολικό Μπούλινγκ: Ωμή βία, εγκληματικά ένστικτα και οι μεγάλοι απόντες

Γράφει ο Γιώργος Καζολέας, Δικηγόρος
Προκαλούν τρόμο οι εικόνες από τον ξυλοδαρμό 16χρονης μαθήτριας από συμμαθήτριές της σε σχολείο της Κύπρου σε βίντεο που αναρτήθηκε σε κοινωνικά δίκτυα και ιστοσελίδες. Ωμή, χωρίς έλεος βία εξαπολύεται από μικρά κορίτσια σε ανήλικη συμμαθήτριά τους, μπουνιές στο πρόσωπο και κλωτσιές, ενόσω το θύμα είναι σωριασμένο στο έδαφος, αδύναμο να αντιδράσει, χτυπήματα δυνατά, ικανά να επιφέρουν βαρύ τραυματισμό ή και τερματισμό της ζωής αν βρουν στόχο σε
ευαίσθητα ζωτικά όργανα.
Προκαλεί τρόμο η απάθεια των μαζεμένων γύρω από το επεισόδιο συμμαθητών που κοιτάζουν με ενδιαφέρον για την έκβαση της ωμής βιαιοπραγίας, χωρίς να κάνουν ούτε βήμα να προστατέψουν το αβοήθητο θύμα.
Προκαλεί τρόμο η φυσική απουσία καθηγητών, εκπαιδευτικών που είναι αρμόδιοι να εποπτεύουν το χώρο και να αποτρέπουν κάθε τι που διασαλεύει τη σχολική ειρήνη, πολύ περισσότερο εν προκειμένω μια άγρια και βίαιη επίθεση.
Προκαλεί τρόμο η νοητή απουσία των γονέων αυτών των παιδιών που έχουν επιτρέψει να εκτραφεί τόση βία, δολοφονικά σχεδόν ένστικτα, στα παιδιά τους. Ποιό το οικογενειακό υπόβαθρο μιας 16χρονης που κλωτσάει αλύπητα το σωριασμένο σώμα μιας συνομήλικης της, αλλά και των θεατών αυτού του αποτρόπαιου θεάματος, που δεν τρέχουν να σταματήσουν την επικίνδυνη βιαιότητα που εκτυλίσσεται μπροστά τους όπως και του καταγραφέα αυτού του κατάπτυστου βίντεο;
Το σχολικό μπούλινγκ καλπάζει και μας προετοιμάζει για ξεσπάσματα βίας που θα επακολουθήσουν, φανερώνοντας τη υπόκωφη συσσωρευμένη βία της κοινωνίας. Εκφοβισμός με απειλές και ύβρεις που διοχετεύονται με ένα πάτημα ενός κουμπιού στα κοινωνικά δίκτυα και καταλήγουν σε ωμό και ανελέητο ξύλο.
Είναι άμεση ανάγκη η καθιέρωση σαφούς και εξειδικευμένου νομικού πλαισίου με προληπτικό αλλά και κατασταλτικό χαρακτήρα, η προστασία των υποψήφιων θυμάτων και η παραδειγματική τιμωρία των αυτουργών και των κηδεμόνων τους. Τώρα, πριν είναι πολύ αργά.
------------------------------------
Ο Γιώργος Καζολέας είναι Δικηγόρος, giorgos.kazoleas@gmail.com

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου