Έξι νομοσχέδια για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία προωθεί η Κυβέρνηση

Έξι νομοσχέδια που αφορούν στην πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία προωθεί η Κυβέρνηση στη Βουλή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Υπουργικό Συμβούλιο «αποφάσισε την προώθηση των έξι από τα οκτώ νομοσχέδια που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς, στα οποία
κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων θα δοθεί προτεραιότητα και αναμένεται ότι σύντομα θα οδηγηθούν για ψήφιση από την ολομέλεια. Πρέπει να σημειωθεί ότι εκκρεμούν ακόμα δύο νομοσχέδια για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, τα οποία έχει ετοιμάσει το Υπουργείο και αφορούν την προστασία του καταγγέλλοντος πράξεων διαφθοράς και την άρση του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας για σκοπούς τηλεφωνικής παρακολούθησης.
Με την ψήφιση των νομοσχεδίων θα προχωρήσει η σύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία, η οποία, υπό την εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα, θα έχει ουσιαστικές και αποτελεσματικές αρμοδιότητες και εξουσίες για τη συλλογή, επεξεργασία, αξιολόγηση και διερεύνηση πληροφοριών για ζητήματα διαφθοράς στο Σώμα, καθώς και για τη διερεύνηση και δίωξη αδικημάτων που διαπράττουν τα μέλη της. 
Επιπρόσθετα, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο νόμο και στους κανονισμούς της Αστυνομίας ώστε, μεταξύ άλλων, να διευκολύνεται η εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων διαφθοράς από μέλη της Αστυνομίας, να εκδιώκονται από την Αστυνομία τα μέλη που θα καταδικαστούν για αδίκημα διαφθοράς και να στερούνται προαγωγής τα μέλη του Σώματος που έχουν καταδικαστεί για πειθαρχικό παράπτωμα για συγκεκριμένη χρονική περίοδο ανάλογα με την σοβαρότητα της καταδίκης. 
Επιπρόσθετα, αποσαφηνίζονται και διευρύνονται τα αδικήματα της διαφθοράς, αυξάνονται οι πειθαρχικές ποινές, με την επιβολή της ποινής μετάθεσης να καθορίζεται από ένα μέχρι πέντε έτη και την ανώτατη χρηματική ποινή να φθάνει μέχρι το ποσό των 10,000 ευρώ. Παράλληλα, στα νομοσχέδια περιλαμβάνεται και ο καθορισμός του πλαισίου στον οποίο θα δραστηριοποιείται ο υπό κάλυψη αστυνομικός για σκοπούς πρόληψης ή εξιχνίασης σοβαρών ποινικών αδικημάτων».

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων