Έρχονται αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο της Κύπρου. Έμφαση στην προστασία των παιδιών

Τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου μέσω νέας νομοθεσίας που θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση προανήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνας Νικολάου κατά τον χαιρετισμό του στα πλαίσια του Συνεδρίου που διοργάνωσαν από κοινού το Κωνστάντειον Κέντρο Εγκληματολογίας, η Ανεξάρτητη Αρχή Πρόληψης Βασανιστηρίων
(Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως) και η Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας στην Κύπρο, με θέμα "Σεξουαλικά Αδικήματα: Ποινή; Σωφρονισμός; Θεραπεία;" το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017 σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας.
Όπως σημείωσε ο Υπ.Δικαιοσύνης, η νέα νομοθεσία θα αποσκοπεί στην καλύτερη προστασία του παιδιού σε σχέση ιδίως με την αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης αλλά και θέματα επικοινωνίας των τέκνων με τους διαζευγμένους γονείς τους και εν γένει τα δικαιώματα των παιδιών.
Σχετικά με τα σεξουαλικά αδικήματα, που ήταν και το αντικείμενο του Συνεδρίου, ο κ.Νικολάου ανέφερε ότι οι ποινές που επιβάλλονται από τα δικαστήρια δεν είναι επαρκείς, όπως προκύπτει και από σχετική έρευνα, τονίζοντας ότι οι ποινές πρέπει να είναι αυστηρότερες για τους δράστες σεξουαλικής βίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο πέλεκυς της δικαιοσύνης πρέπει να είναι βαρύς». 
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων μίλησε και η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ελίζα Σαββίδου αλλά και η Διευθύντρια των Φυλακών της Κύπρου κ. Άννα Αριστοτέλους, η οποία παρουσίασε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, εκ των οποίων προέκυψε αύξηση κατά το τελευταίο έτος του αριθμού των κρατουμένων για διάπραξη σεξουαλικών αδικημάτων. (cylegalnews.com) 

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων

Η Οδηγία (ΕΕ) 2024/1069 για τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού