Κράτηση υπόπτου για μεταφορά ναρκωτικών: Οι δεσμοί με την Κύπρο δεν εξαλείφουν τον κίνδυνο φυγοδικίας του σύμφωνα με το Εφετείο

Το Ανώτατο Δικαστήριο δικάζοντας κατά τη δευτεροβάθμια διαδικασία απέρριψε την έφεση κρατούμενου υπόπτου για μεταφορά ναρκωτικών και επικύρωσε την πρωτοβάθμια απόφαση του Κακουργιοδικείου.
Ειδικότερα, το 2015 εισήχθησαν αεροπορικώς στην Κύπρο μέσω μεταφορικής εταιρίας 12,944 κιλά κάνναβης συσκευασμένα σε δύο κιβώτια. Συνελήφθησαν πέντε υπόπτα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο εφεσείων. Για σκοπούς διερεύνησης της υπόθεσης
εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας διάταγμα κράτησης και των πέντε υπόπτων για έξι ημέρες.  Δεύτερο όμως αίτημα της αστυνομίας ημερ. 23.12.15 για ανανέωση του διατάγματος κράτησης απορρίφθηκε και στις 29.12.15 καταχωρίστηκε εναντίον και των πέντε προσώπων κατηγορητήριο για παραπομπή τους στο Κακουργιοδικείο. 
Κατά την εν λόγω όμως ημερομηνία μόνο ο ένας εκ των πέντε κατηγορουμένων εμφανίστηκε, ο οποίος στη συνέχεια επίσης φυγοδίκησε. Σ΄ ότι δε αφορά τον εφεσείοντα, αυτός διέμενε τότε με την αλλοδαπή συμβία του στο σπίτι της μητέρας του και του αδελφού του στην Κύπρο και πριν του επιδοθεί το κατηγορητήριο εγκατέλειψε τη χώρα μέσω των κατεχομένων, γνωρίζοντας ότι στο μεταξύ γίνονταν προσπάθειες να του επιδοθεί το κατηγορητήριο.  Συνελήφθη όμως στις 8.4.16 στα σύνορα Βουλγαρίας-Ρουμανίας με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και δεν έφερε ένσταση να παραδοθεί στις αρχές της Δημοκρατίας, όπως και έγινε.
Όπως έκρινε το Εφετείο, «δεν υπάρχει περιθώριο επέμβασης στον τρόπο με τον οποίο το κακουργιοδικείο άσκησε τη διακριτική ευχέρεια και σε συμφωνία με το σκεπτικό του να τονίσουμε ότι ο εφεσείων αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρές κατηγορίες που στην περίπτωση της πιθανολογούμενης καταδίκης του θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αυστηρής τιμωρίας. Το ότι ως Κύπριος έχει δεσμούς με την Κύπρο είναι δεδομένο.  
Όμως, όπως ορθά παρατήρησε το Κακουργιοδικείο, οι δεσμοί αυτοί από μόνοι τους δεν επενεργούν ως ασπίδα ώστε να υπερφαλαγγιστεί η σοβαρότητα των αδικημάτων στα οποία εμπλέκεται.  Αυτό που εξετάζεται  σε τέτοιες περιπτώσεις και το οποίο εξέτασε το Κακουργιοδικείο είναι οι επιπτώσεις που δυνατό να έχουν οι προσωπικές συνθήκες ενός κατηγορουμένου στον κίνδυνο φυγοδικίας.  Λαμβανομένου δε υπόψη του γεγονός ότι ο εφεσείων ενώ εγνώριζε ότι εκκρεμούσε εναντίον του πολύ σοβαρή ποινική υπόθεση εγκατέλειψε την Κύπρο μέσω των κατεχομένων, ως επίσης και ότι η εν τέλει έκδοση του ήταν αποτέλεσμα ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, κρίνουμε ότι οι οποιοιδήποτε δεσμοί του με την Κύπρο δεν εξαλείφουν τον κίνδυνο φυγοδικίας του».
Κατόπιν αυτών το Δικαστήριο έκρινε ότι «ορθώς το Κακουργιοδικείο άσκησε τη διακριτική του ευχέρεια για κράτηση του εφεσείοντα μέχρι τη δίκη, η οποία προγραμματίστηκε να γίνει σε τέσσερις μήνες που δεν είναι πολύ μεγάλος χρόνος,  και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περιθώριο επέμβασης του Εφετείου». (δημοσίευση απόφασης: cylaw.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024