Αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του μυστηριώδους θανάτου της Οξάνα Ράντσεβα

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού αθώωσε τους τρεις κατηγορούμενους για τον μυστηριώδη θάνατο της 21χρονης Οξάνα Ράντσεβα. Πρόκειται για δυο πρώην αστυνομικούς που αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παράλειψης καθήκοντος και τον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου στο οποίο εργαζόταν η 21χρονη Ρωσίδα, για την κατηγορία του εγκλεισμού προσώπου. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει επαρκής μαρτυρία που να ενοχοποιεί τους κατηγορούμενους, υιοθετώντας ουσιαστικά
τα επιχειρήματα της υπεράσπισης. Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την κατακραυγή οργανώσεων που αγωνίζονται για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2010 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Κύπρο, αλλά και τη Ρωσία, για παράβαση του άρθρου 4 της ΕΣΔΑ (Απαγόρευση της δουλείας και εμπορίας ανθρώπων) και μόνο την Κύπρο για παραβίαση του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) με την αιτιολογία ότι η κυπριακή δημοκρατία δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής της Ράντσεβα καθώς και για παραβίαση του άρθρου 5 (δικαίωμα στην ελευθερία και στην ασφάλεια). Ειδικότερα το Δικαστήριο έκρινε ότι για την κράτηση της Ράντσεβα για περίπου μία ώρα στο αστυνομικό τμήμα της Λεμεσού και ο ακόλουθος περιορισμός της, που ήταν παράνομος και αυθαίρετος, σε ιδιωτικό διαμέρισμα υπεύθυνες ήταν οι κυπριακές αρχές καθώς και ότι η κράτηση της στο τμήμα μετά τη διαπίστωση ότι δεν βρισκόταν νόμιμα στη χώρα δεν προβλεπόταν στο εγχώριο δίκαιο. 
Πολύ σημαντική ήταν η διαπίστωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ρωσία απέτυχαν να προστατεύσουν μια 20χρονη κοπέλα από τις συνέπειες που είχε η στρατολόγησή της σε δίκτυο εμπορίας ανθρώπων.
Η Οξάνα Ράντσεβα έφθασε στην Κύπρο στις 16 Μαρτίου 2001, εφοδιασμένη με βίζα παραμονής ως καλλιτέχνιδα, προκειμένου να εργασθεί ως χορεύτρια σε καμπαρέ της Λεμεσού. Την τρίτη μέρα εργασίας εγκατέλειψε τη δουλειά, αφήνοντας σημείωμα ότι επιθυμεί να γυρίσει στη Ρωσία.
Ο ιδιοκτήτης του καμπαρέ, ωστόσο, την εντόπισε σε ντισκοτέκ της Λεμεσού και την οδήγησε στην Αστυνομία, καταγγέλλοντας ως παράνομη τη διαμονή της στην Κύπρο, αλλά η Αστυνομία δεν διαπίστωσε καμία παράβαση από μέρους  της και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του μπαρ την πήρε μαζί του και κανόνισε να μείνει σε διαμέρισμα μιας υπαλλήλου του στον 6ο όροφο πολυκατοικίας στη Λεμεσό. Την επόμενη μέρα, στις 28 Μαρτίου 2001, στις 6:30 η Ράντσεβα βρέθηκε νεκρή στο πεζοδρόμιο και οι κυπριακές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η 20χρονη έπεσε μόνη της από το μπαλκόνι.

Σχόλια

Top Legal Stories

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής