Πρωτοφανής απόφαση: Δικαστήριο έδωσε την επιμέλεια παιδιού σε τρεις γονείς

Πρωτοφανής απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Suffolk της Νέας Υόρκης έδωσε την επιμέλεια 10χρονου αγοριού από κοινού σε τρεις ενήλικες που είχαν μεταξύ τους πολυσυντροφική σχέση. Συγκεκριμένα το ζευγάρι, η Ντον και ο Μάικλ, συνήψε σχέσεις με τη γειτόνισσα τους, την Αντρέα, με την οποία ο άνδρας τεκνοποίησε, καθώς η σύζυγός του δεν μπορούσε να κάνει παιδί. Όπως ανέφερε ο δικαστής, είχε
συμφωνηθεί πριν τη γέννηση του παιδιού ότι θα το μεγάλωσαν και οι τρείς από κοινού. Τους πρώτους 18 μήνες μετά τη γέννηση του αγοριού όλα κυλούσαν ομαλά, μέχρι που η Ντον και η Αντρέα αποφάσισαν να ζήσουν μόνες τους και μετακόμισαν. Ο Μάικλ ζήτησε την επιμέλεια του παιδιού, ενώ η Ντον ζήτησε διαζύγιο από τον Μάικλ.
Ο Μάικλ και η Αντρεα συμφώνησαν να από κοινού την επιμέλεια ως βιολογικοί γονείς, αλλά η Ντον φοβήθηκε ότι θα μείνει εκτός, δεδομένου ότι ούτε βιολογική ούτε θετή μητέρα ήταν και έτσι δεν είχε αυτοδικαίως νομικό δικαίωμα επιμέλειας, γι αυτό το λόγο έκανε αγωγή για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα επιμέλειας επειδή φοβόταν ότι χωρίς κοινή επιμέλεια, η δυνατότητά της να βλέπει και να μεγαλώνει το παιδί θα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την έγκριση είτε της Αντρεα είτε του Μάικλ.
Το δικαστήριο την δικαίωσε αναφέροντας για τον πατέρα του παιδιού ότι κανείς δεν του είπε να κάνει παιδί με την καλύτερη φίλη της γυναίκας του.  
Κατά την ανάθεση της κοινής επιμέλειας και στους τρεις, ο δικαστής αναφέρθηκε σε πρόσφατη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που επέτρεψε σε μη βιολογικούς ή θετούς γονείς να ζητήσουν την επιμέλεια του τέκνου, αν είχαν προηγούμενη σχέση με το παιδί.
Ο δικαστής εξέτασε και το ίδιο το τέκνο προκειμένου να βγάλει αυτή την ιστορική απόφαση. Ερωτηθείς ο μικρός ανέφερε ότι αναγνωρίζει και τις δύο γυναίκες ως μητέρες του.
Η απόφαση ωστόσο δυσαρέστησε τον πατέρα, ο οποίος δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.
"Είναι ενθουσιασμένη με την απόφαση, απόλυτα ενθουσιασμένη," δήλωσε η δικηγόρος της Ντον, Karen Silverman, η οποία σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας δικαστής στην πολιτεία χορηγεί επιμέλεια τέκνου σε τρεις γονείς. (nypost.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση