Ανεπαρκής έως και ανύπαρκτη η ενημέρωση από τις ιστοσελίδες των δικηγορικών συλλόγων της Κύπρου

Σε μέτρια επίπεδα ποιότητας και συχνότητας κινείται η ηλεκτρονική ενημέρωση μέσω των ιστοσελίδων των δικηγορικών συλλόγων της Κύπρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένες από αυτές έχουν να επικαιροποιηθούν εδώ και χρόνια ενώ σε όλες είναι απών ο δυναμικός ενημερωτικός χαρακτήρας που μια ιστοσελίδα δικηγορικού συλλόγου πρέπει να έχει ώστε να λειτουργεί προς όφελος των δικηγόρων-μελών του.
Η ιστοσελίδα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (cyprusbarassociation.org) παρότι η πληρέστερη σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των κατά τόπο συλλόγων, έχει κυρίως στατικό χαρακτήρα και η επικαιροποίησή της περιορίζεται σε αραιές ανακοινώσεις, που αφορούν τα μέλη του, σε νέες θέσεις εργασίας και σε αναγγελίες σεμιναρίων, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι επί πληρωμή. Στα θετικά της ιστοσελίδας, η δωρεάν πρόσβαση σε νομολογία και νομοθεσία μέσω του cylaw.com και η λίστα υποθέσεων (πινάκια) των δικαστηρίων της Κύπρου.
Η ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας (nba.org.cy) ενώ έχει γενικά ένα καλό σχεδιασμό, ουσιαστικά είναι ανενεργή, καθώς όπως βλέπουμε στη στήλη «Τελευταία Νέα» υπάρχει μόνο μία είδηση από τις 6 Οκτωβρίου 2014 και είναι η ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας της ιστοσελίδας. Αλλά και στη στήλη «Εκδηλώσεις» η τελευταία επικαιροποίηση έγινε στις 23 Απριλίου 2015 και αφορούσε το Ετήσιο Φιλανθρωπικό Τουρνουά Φούτσαλ του Συλλόγου. Στις στατικές στήλες τα πράγματα είναι καλύτερα, όπως π.χ. στα Δείγματα Εγγράφων, ωστόσο η καθημερινή νομική πληροφόρηση για το δικηγόρο που θα περίμενε κάποιος από ένα τέτοιο site είναι απούσα.
Για το Δικηγορικό Σύλλογο Λεμεσού, παρά την αναζήτηση στο διαδίκτυο, δεν βρέθηκε ιστοσελίδα, ενώ η ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας (lba.org.cy) έχει συγκριτικά με τις άλλες καλύτερη επικαιροποίηση με ανάρτηση στα αγγλικά δικαστικών αποφάσεων, ωστόσο απουσιάζουν παντελώς θέσεις εργασίας και νέα του συλλόγου,  ενώ αναπαράγονται μόνο οι ανακοινώσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Στα ίδια επίπεδα κινείται και η ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου (pafosbarassociation.com), όπου στη στήλη «Νομολογία» έχουν αναρτηθεί συνολικά δύο αποφάσεις από τα έτη 2012 και 2013, στη στήλη «Εκδηλώσεις» η τελευταία ανάρτηση έγινε στις 9/11/2016, ενώ στη στήλη «Θέσεις Εργασίας» δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Αυτό που φαίνεται να επικαιροποιείται είναι η χρήσιμη στήλη «Πινάκια Υποθέσεων Δικαστηρίων Πάφου».
Αντίστοιχη υπηρεσία με τα πινάκια υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Δ.Σ. Αμμοχώστου (fba.com.cy), στην οποία υπάρχει σχετικά επαρκής επικαιροποίηση ανακοινώσεων και εκδηλώσεων, ενώ τέλος, στην ιστοσελίδα του Δ.Σ. Κερύνειας (kyreniabarassociation.org.cy) η τελευταία ενημέρωση έγινε στις 18 Νοεμβρίου 2015.
Στην εποχή κυριαρχίας του διαδικτύου, ο τομέας της ηλεκτρονικής νομικής πληροφόρησης εξαπλώνεται διαρκώς. Ο δικηγόρος και κάθε επαγγελματίας του νομικού χώρου επιζητεί real time ενημέρωση χρησιμοποιώντας το tablet και το κινητό του όπου και αν βρίσκεται. Η εποχή που οι επαγγελματίες συνωστίζονταν να διαβάσουν έντυπα στον πίνακα ανακοινώσεων (θα έπρεπε να) έχει παρέλθει και πλέον έχουν κάθε λόγο και πρέπει να διεκδικούν από τα συλλογικά όργανα που τους εκπροσωπούν καλύτερες, πιο γρήγορες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες.

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό