Ο όρος "ηλίθια γυναίκα" χρησιμοποιείται ακόμα σε τρεις κυπριακούς νόμους, μεταξύ των οποίων και στον Ποινικό Κώδικα

Ο όρος «ηλίθια γυναίκα» που χρησιμοποιείτο στο παρελθόν για μια γυναίκα με νοητική στέρηση παραμένει μέχρι σήμερα στον Περί Ποινικού Κώδικα Νόμο, στον Περί της Πρόληψης της Βίας στην Οικογένεια και την Προστασία των Θυμάτων Νόμο και στον Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμο.
Στον περί Ποινικού Κώδικα Νόμο (κεφ.154) το άρθρο 155, το οποίο τιτλοφορείται «Διαφθορά γυναίκας ηλίθιας ή με μειωμένο νοητικό» προβλέπει: «Όποιος, γνωρίζει ότι γυναίκα είναι ηλίθια ή μειωμένου νοητικού, έρχεται σε παράνομη συνουσία ή αποπειράται παράνομη συνουσία μαζί της κάτω από περιστάσεις που δεν ανάγονται σε βιασμό, είναι ένοχος πλημμελήματος».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του reporter.com.cy, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου χαρακτήρισε απαράδεκτη την ορολογία κάνοντας λόγο για ρατσιστική αναφορά που παραβιάζει τα δικαιώματα των αναπήρων προάγοντας διακρίσεις. «Αυτή η αναφορά είναι ρατσιστική και προάγει διακρίσεις λόγω φύλου και λόγω αναπηρίας…Αυτοί είναι ορισμοί οι οποίοι έχουν ξεπεραστεί. Χρησιμοποιούνταν πριν από το 1960. Για το λόγο αυτό ετοίμασα και εισηγήθηκα τρεις προτάσεις νόμου για να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη ορολογία» δήλωσε η κ. Κυριακίδου.
Σκοπός των προτάσεων νόμου είναι η διαγραφή των φράσεων «γυναίκας ηλίθιας ή μειωμένου νοητικού» και «άτομο ηλίθιο ή μειωμένου νοητικού» και η αντικατάστασή τους με τις φράσεις «γυναίκας με νοητική ή/και ψυχική αναπηρία» και «άτομο με νοητική ή/και ψυχική αναπηρία».

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων