Ο όρος "ηλίθια γυναίκα" χρησιμοποιείται ακόμα σε τρεις κυπριακούς νόμους, μεταξύ των οποίων και στον Ποινικό Κώδικα

Ο όρος «ηλίθια γυναίκα» που χρησιμοποιείτο στο παρελθόν για μια γυναίκα με νοητική στέρηση παραμένει μέχρι σήμερα στον Περί Ποινικού Κώδικα Νόμο, στον Περί της Πρόληψης της Βίας στην Οικογένεια και την Προστασία των Θυμάτων Νόμο και στον Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμο.
Στον περί Ποινικού Κώδικα Νόμο (κεφ.154) το άρθρο 155, το οποίο τιτλοφορείται «Διαφθορά γυναίκας ηλίθιας ή με μειωμένο νοητικό» προβλέπει: «Όποιος, γνωρίζει ότι γυναίκα είναι ηλίθια ή μειωμένου νοητικού, έρχεται σε παράνομη συνουσία ή αποπειράται παράνομη συνουσία μαζί της κάτω από περιστάσεις που δεν ανάγονται σε βιασμό, είναι ένοχος πλημμελήματος».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του reporter.com.cy, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου χαρακτήρισε απαράδεκτη την ορολογία κάνοντας λόγο για ρατσιστική αναφορά που παραβιάζει τα δικαιώματα των αναπήρων προάγοντας διακρίσεις. «Αυτή η αναφορά είναι ρατσιστική και προάγει διακρίσεις λόγω φύλου και λόγω αναπηρίας…Αυτοί είναι ορισμοί οι οποίοι έχουν ξεπεραστεί. Χρησιμοποιούνταν πριν από το 1960. Για το λόγο αυτό ετοίμασα και εισηγήθηκα τρεις προτάσεις νόμου για να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη ορολογία» δήλωσε η κ. Κυριακίδου.
Σκοπός των προτάσεων νόμου είναι η διαγραφή των φράσεων «γυναίκας ηλίθιας ή μειωμένου νοητικού» και «άτομο ηλίθιο ή μειωμένου νοητικού» και η αντικατάστασή τους με τις φράσεις «γυναίκας με νοητική ή/και ψυχική αναπηρία» και «άτομο με νοητική ή/και ψυχική αναπηρία».

Σχόλια

Top Legal Stories

Δικαστική απόφαση-σταθμός βάζει τέλος στις υψηλές διατροφές σε πρώην συζύγους

Σχέδιο Νόμου για την Οικογενειακή Διαμεσολάβηση στην Κύπρο

Τροποποίηση στο Νόμο περί Πώλησης Ακινήτων (Ειδική Εκτέλεση): Τί αλλάζει στην εξουσία του Δικαστηρίου να επιτρέπει κατάθεση σύμβασης ή έγερση αγωγής εκτός προθεσμίας

Νέα τροποποίηση στον περί Δικαστηρίων Νόμο: Ποιές αποφάσεις υπόκεινται σε έφεση

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο