Ετοιμάζονται νέοι νόμοι για τη διαφθορά στην Αστυνομία και την Άρση απορρήτου στις επικοινωνίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών για το πλαίσιο λειτουργίας της νέας Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου δήλωσε ότι σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια Υπηρεσία που να μπορεί να διερευνήσει αποτελεσματικά τα θέματα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται μέλη της Αστυνομίας, παραχωρώντας της τέτοιες εξουσίες οι οποίες να επιτρέπουν τον αποτελεσματικό έλεγχο και τη διερεύνηση των πληροφοριών που θα λαμβάνει. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, η διερεύνηση δεν θα περιορίζεται μόνο σε θέματα καταγγελίας – η οποία γίνεται υπό τη μορφή της παραχώρησης κατάθεσης από το πρόσωπο το οποίο καταγγέλλει – αλλά επεκτείνεται και στη διερεύνηση οποιωνδήποτε πληροφοριών, είτε αυτές είναι επώνυμες είτε και ανώνυμες.
Όπως επισήμανε ο κ.Νικολάου, «προσπάθειά μας είναι να δημιουργηθεί μια υπηρεσία που να μπορεί να διερευνήσει αποτελεσματικά τα θέματα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται μέλη της Αστυνομίας. Αυτή η Υπηρεσία θα έχει αρμοδιότητα να διερευνά μόνο σε ό,τι αφορά την εμπλοκή μελών της Αστυνομίας και δεν μπορεί να διερευνήσει οποιαδήποτε άλλη καταγγελία ή πληροφορία που αφορά την εμπλοκή οποιουδήποτε άλλου, είτε δημοσίου προσώπου είτε δημοσίου υπαλλήλου ή προσώπου που ασκεί εξουσία στον τόπο μας».
Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του Υπ.Δικαιοσύνης, υπάρχουν ακόμα τέσσερα νομοσχέδια που αφορούν επίσης την Αστυνομία και θα χρειαστεί επιπρόσθετος χρόνος για τη συζήτησή τους, ενώ σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τα δύο νομοσχέδια που αφορούν την άρση του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας – που αναφέρεται στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις – όπως και το νομοσχέδιο που θα προστατεύει τα πρόσωπα που δίδουν πληροφορίες για θέματα διαφθοράς από αξιωματούχους και λειτουργούς της Δημόσιας Υπηρεσίας ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Ερωτηθείς κατά πόσον τα νομοσχέδια θα προωθηθούν ως πακέτο για ψήφιση, ο κ. Νικολάου είπε ότι «τα θέματα που αφορούν την Αστυνομία θα προχωρήσουν ως πακέτο, ενώ για τα άλλα δύο και ειδικότερα για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αναμένω ότι θα υπάρξει αρκετή συζήτηση γιατί ήδη υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι εξέφρασαν την επιφύλαξή τους στην προώθηση ενός τέτοιου νομοσχεδίου». (mjpo.gov.cy)

Σχόλια