Πώς να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες δικηγόροι τον σεξισμό στην εργασία τους: Οι συμβουλές μιας έμπειρης δικηγόρου

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες δικηγόροι που υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση και μειωτική συμπεριφορά από άνδρες συναδέλφους τους σε δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρίες. Τα καταγγελλόμενα περιστατικά ολοένα αυξάνονται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, ενώ το νομικό επάγγελμα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα επαγγέλματα που ο σεξισμός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος. Eπίσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε από την Εθνική Ένωση Γυναικών
Δικηγόρων των ΗΠΑ, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έχει αυξηθεί, με την γυναίκα δικηγόρο partner να έχει εισόδημα το 80 τοις εκατό του εισοδήματος του άνδρα δικηγόρου partner. Το ίδιο προκύπτει και από σχετικές έρευνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών ιδίως στις ανώτερες διευθυντικές θέσεις παραμένει υψηλό.
Οι γυναίκες δικηγόροι αντιμετωπίζουν το σεξισμό των ανδρών συναδέλφων τους από τα πρώτα κιόλας βήματα τους στη νομική τους καριέρα, ακόμα και από τη νομική σχόλη, σύμφωνα με καταγγελλόμενα περιστατικά. Στα δικηγορικά γραφεία, πολύ συχνά αντί να προσφωνούνται κανονικά, οι άνδρες συνάδελφοι τις φωνάζουν «γλυκιά μου», ενώ χαρακτηριστική περίπτωση σεξισμού είναι η ευρέως διαδεδομένη κοινωνική αντίληψη ότι οι μαχητικές δικηγορίνες που υπερασπίζονται με ζήλο τον πελάτη τους στο δικαστήριο είναι «bitchy» ενώ ο αντίστοιχος άνδρας δικηγόρος  χαρακτηρίζεται άριστος νομικός.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση στο συγκεκριμένο θέμα μιας επιτυχημένης Αμερικανίδας δικηγόρου, της Melinda Haag, στην ιστοσελίδα abovethelaw.com: “Δεν εστίασα ποτέ στο γεγονός ότι ήμουν γυναίκα, στην πορεία της καριέρας μου. Εννοείται ότι συμβαίνουν περιστατικά και γίνονται σχόλια και στις περισσότερες περιπτώσεις, επέλεγα είτε να τα αψηφήσω, είτε ευγενικά να τους πειράξω και εγώ για να τους δείξω ότι αντιλήφθηκα τι συνέβη η τι ειπώθηκε αλλά δεν το πήρα κατάκαρδα. Κάθε γυναίκα στην ηλικία μου μπορεί να διηγηθεί ιστορίες ανάλογων συμπεριφορών από άλλους ανθρώπους. Ποτέ δεν επέτρεψα να με επηρεάσει αυτό. Ειλικρινά, πάντα το αντιπαρερχόμουν. Εάν είσαι γυναίκα και νέα, είναι λίγο διαφορετικό από το να είσαι γυναίκα και λίγο μεγαλύτερη. 
Συχνά πυκνά αισθανόμουν ότι κάποιος αναρωτιόταν για τις ικανότητες μου. Και όταν αντιλαμβανόμουν ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε, η αντίδραση μου ήταν, να μην πω τίποτα και μέσω της δουλειάς μου και του επαγγελματισμού μου, να αποδείξω ότι οποιαδήποτε τυχόν προκατάληψη είχαν ήταν αβάσιμη”.
Το φαινόμενο του σεξισμού στο νομικό επάγγελμα παραμένει ισχυρό και στις μέρες μας και το πρώτο βήμα είναι κάθε δικηγόρος που το υφίσταται να το αναγνωρίζει ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να το χειριστεί και να το αντιμετωπίσει. (πηγή: legalnews24.gr/abovethelaw.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση