Καταστολή του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία: Μαζικές διώξεις δικαστών και δικηγόρων

Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις αντιπροσωπευτικές των δικηγόρων, δικαστών και δημοσιογράφων δημοσίευσαν μια κοινή δήλωση για να καταγγείλλουν τις συνεχείς επιθέσεις στο κράτος δικαίου στην Τουρκία που ακολούθησε κυρίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016, η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και υιοθέτησε 21 νομοθετικά διατάγματα, τα οποία οδήγησαν σε μια σοβαρή υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου σε όλη τη χώρα.
Χιλιάδες δικαστές και εισαγγελείς και εκατοντάδες δημοσιογράφοι και δικηγόροι απολύθηκαν, κρατήθηκαν ή συνελήφθησαν. Έλαβε χώρα μια εκτεταμένη λογοκρισία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εκατοντάδες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έκλεισαν. Πολλοί Δικηγορικοί Σύλλογοι και Σύλλογοι Ανεξάρτητων Δικαστών YARSAV έκλεισαν και τα περιουσιακά τους στοιχεία κατασχέθηκαν ή δεσμεύτηκαν χωρίς αποζημίωση.
Υπάρχουν περίπου 2000 δικαστές και εισαγγελείς (εκτός των 4088 που απολύθηκαν), 350 δικηγόροι και 150 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι κρατούνται, ενώ έχει ασκηθεί δίωξη σε 867 δικηγόρους. Οι περισσότεροι από αυτούς στοχοποιούνται αποκλειστικά επειδή εκπλήρωσαν τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, βάσει φερόμενων  κατηγοριών για υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων. 
Σε πολλές περιπτώσεις κρατούνται χωρίς κατηγορίες και χωρίς να οδηγηθούν ενώπιον του φυσικού τους δικαστή. Όταν τα τουρκικά δικαστήρια εκδίδουν ένταλμα κράτησης, διατάζουν επίσης τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων τους στερώντας από τους κρατούμενους τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τις οικογένειες του.
Τα υιοθετούμενα νομοθετικά διατάγματα υπονομεύουν το δικαίωμα στην υπεράσπιση. Σε υποθέσεις που συσχετίζονται με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, ο κρατούμενος δεν έχει πρόσβαση σε δικηγόρο για τις πέντε πρώτες ημέρες αστυνομικής κράτησης και αυτό το δικαίωμα μπορεί να ανασταλεί για έξι μήνες. 
Όταν η πρόσβαση σε δικηγόρο καταστεί εφικτή, το απόρρητο μεταξύ δικηγόρου και πελάτη παραβιάζεται: οι συνεντεύξεις του πελάτη στη φυλακή καταγράφονται και συχνά γίνονται υπό την παρουσία αστυνομικού ενώ τα έγγραφα κατάσχονται και ελέγχονται. Επιπροσθέτως πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις συχνές περιπτώσεις κακομεταχείρισης κρατουμένων. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό