Δικαστήρια μέχρι τις 8.30 το βράδυ: Διεύρυνση του ωραρίου των συνεδριάσεων εξετάζεται στην Αγγλία

Διεύρυνση του ωραρίου συνεδρίασης των δικαστηρίων κατά περιπτώσεις μέχρι και τις 8.30 το βράδυ εξετάζεται στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με το σχέδιο που πρόκειται να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή σύντομα σε έξι δικαστήρια, οι συνεδριάσεις θα αρχίζουν στις 9 το πρωί και θα συνεχίζονται από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα αντί να τερματίζουν στις 4 όπως μέχρι σήμερα. Τα πολιτικά δικαστήρια θα συνεδριάζουν μέχρι τις 7 το απόγευμα και τα κατώτερα δικαστήρια μέχρι τις 8.30 το βράδυ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Δικαστηρίων διερευνώνται ευέλικτες ώρες λειτουργίας σε έξι πιλοτικά δικαστήρια για να εξεταστεί πώς μπορεί να βελτιωθεί η πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους, καθιστώντας την υπηρεσία πιο βολική για τους εργαζόμενους.
Η επικείμενη διεύρυνση του ωραρίου έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις καθώς πιστεύεται ότι πολλές γυναίκες δικηγόροι θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη μάχιμη δικηγορία.
Ήδη έχει ζητηθεί με αναφορά που έχει συγκεντρώσει 3.200 υπογραφές, από τους αρμόδιους υπουργούς να αποσύρουν τα σχέδια για βραδυνές συνεδριάσεις των δικαστηρίων.
Η Morwenna Macro, δικηγόρος, οργάνωσε την ηλεκτρονική αναφορά ενάντια στο συγκεκριμένο σχέδιο που το χαρακτήρισε ως "ανεφάρμοστο, περιττό και άδικο". "Όλοι όσοι εργάζονται στα δικαστήρια αξίζουν να έχουν μια καλή ισορροπία εργασίας-ζωής και την δυνατότητα να βλέπουν τα παιδιά τους", αναφέρει η δικηγόρος.
Η διεύρυνση του ωραρίου "δεν θα πρέπει να επιβληθεί στους δικηγόρους, τους δικαστές και το δικαστικό προσωπικό", ανέφερε. Συμπλήρωσε ακόμα ότι πρόκειται για ριζοσπαστική κίνηση που θα είναι εμπόδιο για μεγαλύτερη συμμετοχή δικηγόρων στο επάγγελμα και θα αποτελέσει περαιτέρω εμπόδιο στη διατήρηση των γυναικών στη δικηγορία.
Η Ένωση γυναικών δικηγόρων δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν θα μπορούν να εργάζονται παρατεταμένες ώρες και ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια λιγότερες γυναίκες να εργάζονται ως δικηγόροι στα ποινικά δικαστήρια. «Αντί να εισαγάγουμε νυκτερινά δικαστήρια ... ζητάμε από την κυβέρνηση να ξανανοίξει δικαστήρια που έκλεισε, προκειμένου να αντιμετωπίσει την καθυστέρηση», αναφέρει η Ένωση.
Ο Andrew Langdon, πρόεδρος του συμβουλίου του δικηγορικού συλλόγου της Αγγλίας και της Ουαλίας, τόνισε πως αυτές οι προτάσεις θα κάνουν σχεδόν αδύνατο για τους γονείς που έχουν να φροντίζουν παιδιά να προβλέψουν θέματα σχετικά με το σχολείο και τις νταντάδες. (thetimes.co.uk/ cylegalnews.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση