Πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες του Διαδικτύου σε όλες τις χώρες της ΕΕ σύμφωνα με νέο Κανονισμό

Οι χρήστες του Νetflix και άλλων υπηρεσιών που προσφέρουν βίντεο, μουσική ή και ηλεκτρονικό βιβλίο στο ίντερνετ θα μπορούν από το 2018 να «μεταφέρουν» και στις διακοπές τους σε άλλα κράτη μέλη το περιεχόμενο στο οποίο έχουν πληρώσει για να έχουν πρόσβαση στο σπίτι τους, κάτι που σήμερα δεν είναι πάντοτε δυνατό.
Στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, βλέπουμε ολοένα και συχνότερα ταινίες ή ακούμε μουσική συνδρομητικά από το ίντερνετ σε τηλέφωνα και ταμπλέτες. Ωστόσο όταν ταξιδεύουμε το περιεχόμενο αυτό, που μπορεί να περιλαμβάνει ταινίες, σειρές, μουσική, παιχνίδια ή και αθλητικές συναντήσεις δεν ταξιδεύει μαζί μας καθώς υπάρχουν ακόμα περιορισμοί στην μεταφορά συνδρομών σε άλλες χώρες. Από το 2018 αυτό αναμένεται να αλλάξει μετά την έγκριση νομοθεσίας από το ΕΚ στις 18 Μαΐου.
Τι αλλάζει με τον νέο κανονισμό;
Σύμφωνα με το νέο κανονισμό θα επιτρέπεται σε όλους όσους έχουν πληρώσει για το δικαίωμα να παρακολουθούν, να ακούν ή να διαβάζουν περιεχόμενο από πάροχο στη χώρα καταγωγής τους, να το κάνουν και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ όταν ταξιδεύουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Ο εισηγητής του ΕΚ, Ζάν-Μαρί Καβαντά (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), εξηγεί: «Αν κάποιος ζει για παράδειγμα στη Γερμανία αλλά πάει για διακοπές στην Ισπανία, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες που είχε στη χώρα του καθώς το κείμενο καλύπτει όλες τις χώρες της ΕΕ».
Οι πάροχοι περιεχομένου θα έχουν τη δυνατότητα να επαληθεύουν τη τοποθεσία των συνδρομητών τους και έτσι το ΕΚ ζήτησε να συμπεριληφθούν στον κανονισμό ρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επαλήθευσης.
Ο κανονισμός θα εφαρμοστεί από το πρώτο εξάμηνο του 2018 και θα έχει αναδρομική ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί και σε συνδρομές πού έχουν ήδη ξεκινήσει.
 Διευκολύνοντας τη νόμιμη πρόσβαση σε ταινίες και μουσική, ο κανονισμός ελπίζεται ότι θα συμβάλλει και στην καταπολέμηση της πειρατείας στο ίντερνετ. Παράλληλα, το ΕΚ εξετάζει άλλους τρόπους κατάργησης των αόρατων συνόρων στο ίντερνετ που ακόμα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να κάνουν τιμολογιακές ή άλλες διακρίσεις μεταξύ κρατών μελών
(europarl.europa.eu)

Σχόλια

Top Legal Stories

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εννέα (9) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία για θέματα ασύλου

Η Κύπρος παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή