Δικηγόρος διαγράφηκε επειδή ξέχασε προθεσμία υποβολής φακέλου υπόθεσης και προχρονολόγησε έγγραφα

36χρονος δικηγόρος τιμωρήθηκε με διαγραφή επειδή προχρονολόγησε έγγραφα που κατέθεσε στο δικαστήριο προκειμένου να καλύψει το λάθος της μη έγκαιρης υποβολής φακέλου.
Ο δικηγόρος εργαζόταν στο Τμήμα Διαμεσολαβησης του Treasury του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Αγγλίας και δεν κατάφερε να προλάβει την προθεσμία που έληγε στις 20 Νοεμβρίου 2013 για την κατάθεση φακέλου σε υπόθεση που αφορούσε σε κρατούμενο.
Όταν οι δικηγόροι της άλλης πλευράς υπέβαλαν αίτηση για την έκδοση προδικαστικής αποφάσεως, ο δικηγόρος έστειλε email στο δικαστήριο του Bristol County, επισυνάπτοντας αντίγραφο του υπομνήματος αντίκρουσης με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα, ζήτησε από τον εκπρόσωπο του πελάτη του να προχρονολογήσει το φάκελο υπεράσπισης που κατατίθεται στο δικαστήριο και επιδίδεται στον αντίδικο του στη δίκη, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι δεν είχε καταθέσει τον υπερασπιστικό φάκελο εγκαίρως.
Η παράνομη συμπεριφορά του αποκαλύφθηκε από την επικεφαλής του τμήματος ιδιωτικού δικαίου, η οποία ανέφερε ενώπιον των αρμοδίων Αρχών ότι ο 36χρονος δικηγόρος είχε παραποιήσει εν γνώσει του τα μαρτυρικά έγγραφα.
Ο δικηγόρος απολογούμενος, επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και έλλειψη προσοχής - εκτός από προσωπικά προβλήματα – τα οποία συνέβαλαν στο λάθος του. Παραδέχτηκε την κατηγορία εναντίον του παρουσιαζόμενος αυτοπροσώπως στο Πειθαρχικό Ακροατήριο των Δικηγόρων και Διαμεσολαβητών.
Υποστήριξε μάλιστα ότι η μητέρα του είχε πεθάνει το επίμαχο διάστημα, το 2013 και ότι ο προγραμματισμένος γάμος του ήταν υπό κατάρρευση. Το άγχος που είχε υποστεί από όλα αυτά τον οδήγησε σε μια κατάσταση όπου δεν ήταν σε θέση να επικεντρωθεί σωστά στη δουλειά του.
Ο 36χρονος στο μεταξύ έχει αλλάξει εργασία και έχει προσληφθεί σε δικηγορική εταιρία ως team leader. Mάλιστα ο γενικός διευθυντής της εταιρίας σε email που έστειλε, ανέφερε ότι η εταιρία δεν είχε κανένα λόγο να ανησυχεί σχετικά με την τιμιότητα και την ειλικρίνεια του δικηγόρου κατά τη διάρκεια των δύο ετών που αυτός εργάζεται εκεί.
Παρά τη μετάνοια και τη συγνώμη του ωστόσο, το πειθαρχικό δικαστήριο έκρινε ότι ήταν υπεύθυνος για τις αστοχίες του που παραβίασαν την εμπιστοσύνη που του έδειξαν τόσο το τμήμα διαμεσολάβησης όσο και ο εντολέας του.
Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα ανέφερε ακόμα ότι ο ελεγχόμενος δικηγόρος κατά το χρόνο της παράβασης  είχε περισσότερα από πέντε χρόνια εμπειρίας και ήταν 32 ετών, άρα δεν μπορούσε να λεχθεί ότι ήταν άπειρος ή αφελής.
Παρότι το δικαστήριο δέχθηκε ότι τα προσωπικά προβλήματα του είχαν «σωρευτικό αποτέλεσμα», ωστόσο έκρινε ότι υπήρχε πρόθεση και υπό τις συνθήκες αυτές, δεν υπήρχαν εξαιρετικές περιστάσεις που να δικαιολογούν άλλη κύρωση εκτός από τη διαγραφή του. Ο αμελής δικηγόρος κλήθηκε επίσης να καταβάλει και 4,000 λίρες ως έξοδα. (lawgazette / cylegalnews.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εννέα (9) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία για θέματα ασύλου

Η Κύπρος παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή