Ο δικηγόρος που διαπρέπει στο αστυνομικό μυθιστόρημα

Είναι ένας από τους πιο γνωστούς δικηγόρους στη χώρα του, έχοντας υπερασπιστεί στο δικαστήριο μερικούς από τους πιο σκληρούς εγκληματίες και η εμπειρία του αυτή τον βοήθησε να κατανοήσει τους κανόνες ενός άλλου κόσμου που οι περισσότεροι αγνοούν. Ο λόγος για τον Σουηδό Jens Lapidus, ο οποίος έχει καταφέρει να διαπρέπει και στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας.
Στα βιβλία του, που είναι γεμάτα με αμείωτο σασπένς, κατορθώνει να παντρέψει εξαιρετικά φόρμα και περιεχόμενο. Με γλώσσα δουλεμένη και άψογη πλοκή, ο Lapidus δημιουργεί έντονα θρίλερ και αποδεικνύεται ένας προικισμένος συγγραφέας που ξεφεύγει από τα στερεότυπα και τα κλισέ του είδους.
Στο έργο του είναι συναρπαστικές οι αναλύσεις της κοινωνίας, των κοινωνικών στρωμάτων, των τάξεων και των διαφορών τους. Αναγνωρίσιμο μοτίβο του είναι η ζωή των κακοποιών της Σουηδίας (Σέρβοι, Σύριοι κλπ.), προσεγγίζοντας πολλαπλά, δύσκολα θέματα που προκύπτουν όταν μπλέκονται πλούσιοι και φτωχοί, κακοποιοί και πρόθυμοι αγοραστές, καλοί και κακοί.
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα δύο πρώτα βιβλία της νέας του τριλογίας, ένα έργο κοινωνικού ρεαλισμού υψηλής ποιότητας: Αίθουσα VIP (2016) και Στοκχόλμη (το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες) σε μετάφραση από τα σουηδικά του Γρηγόρη Κονδύλη, με πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων, ενός αποφυλακισμένου πρώην γκάνγκστερ και μιας ανερχόμενης και πολλά υποσχόμενης δικηγόρου οικονομικών υποθέσεων.
Στις 8 Μαϊου είχε επισκεφθεί την Ελλάδα, προσκεκλημένος των εκδόσεων Μεταίχμιο και του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Ο Jens Lapidus γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1974 στο Χέγκερστεν της Στοκχόλμης, όπου και διαμένει με την οικογένειά του (είναι πατέρας τριών παιδιών). Σπούδασε νομικά και εργάζεται ως συνήγορος υπεράσπισης σε ένα από τα πιο γνωστά δικηγορικά γραφεία της Στοκχόλμης. Συμμετέχει, μεταξύ άλλων, στον αγώνα κατά των παράλογα μακροχρόνιων ποινών φυλάκισης που συνοδεύονται από απαγόρευση επισκέψεων. 
Το 2015 ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Αστυνομικού Μυθιστορήματος της Σουηδικής Ακαδημίας Συγγραφέων Αστυνομικού. (πηγή: diastixo.gr)
Διαβάστε περισσότερα θέματα για το Δίκαιο και τις Τέχνες στη νέα στήλη Art & Law εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου