Δικαστική απόφαση-σταθμός βάζει τέλος στις υψηλές διατροφές σε πρώην συζύγους

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας με μια δικαστική απόφαση-ορόσημο, έκρινε ότι το διαζύγιο δεν πρέπει να θεωρείται ρυθμιστικό για ολόκληρη τη ζωή των διαζευγμένων πρώην συζύγων επιβάλλοντας τους αυτομάτως μεγάλα ποσά διατροφής.
Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έκριναν ότι οι διαζευγμένοι που έχουν δικά τους έσοδα ή είναι σε θέση να εργαστούν δεν θα λαμβάνουν αυτομάτως πληρωμές διατροφής που κατά το παρελθόν διαμορφώνονταν με βάση το ότι οι πρώην σύζυγοι είχαν το δικαίωμα να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο ζωής που είχαν κατά τη διάρκεια του γάμου και μετά το διαζύγιο.
Η απόφαση αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύεται το οικογενειακό δίκαιο στη χώρα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό διακανονισμών διαζυγίου, όπως για παράδειγμα η μηνιαία διατροφή ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, που εξασφάλισε η δεύτερη σύζυγος του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Silvio Berlusconi, Veronica Lario, όταν χώρισαν το 2009 εν μέσω του σεξουαλικού σκανδάλου «bunga bunga».
Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου εκδόθηκε με αφορμή την υπόθεση της Αμερικανίδας επιχειρηματία Lisa Lowenstein και του πρώην συζύγου της, Vittorio Grilli, Ιταλού πρώην Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, οι οποίοι πήραν διαζύγιο το 2013.
Ο Grilli, 58 ετών, έδινε στην Lowenstein μηνιαία διατροφή ύψους 2 εκατ. ευρώ, προκειμένου εκείνη να διατηρήσει τον τρόπο ζωής της, αλλά οι νομικές διαμάχες συνεχίστηκαν μεταξύ τους στην προσπάθειά της να εξαναγκάσει τον Grilli να πληρώσει τα υψηλά χρέη της.
Η Lowenstein άσκησε προσφυγή ενώπιον του ιταλικού ανώτατου δικαστηρίου το 2014, επιδιώκοντας να λαμβάνει διατροφή εφ’ όρου ζωής, μετά την απόφαση του Εφετείου του Μιλάνου που απέρριψε την αίτησή της με το επιχείρημα ότι οι φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος της ήταν ελλιπείς και ότι το εισόδημα του πρώην συζύγου της είχε μειωθεί στο μεταξύ.
"Αυτό είναι το τέλος ενός εφιάλτη", ανέφερε ο Grilli μετά την απόφαση που τον δικαίωσε.  Το δικαστήριο ανέφερε ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και οι Ιταλοί πρέπει να "ξεπεράσουν τη βασισμένη στον πλούτο αντίληψη του γάμου που θεωρείται ως "οριστική ρύθμιση" της οικονομικής κατάστασης των συζύγων".
"Πρέπει λοιπόν να εμπεδωθεί ότι ο/η πρώην σύζυγος δεν έχει κανένα νομικά προστατευόμενο συμφέρον για τη διατήρηση του επιπέδου ζωής που είχε στο γάμο", ανέφεραν οι δικαστές. Οι σύζυγοι που υποβάλλουν αίτηση διατροφής θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για το αν έχουν σπίτι και είναι σε θέση να εργαστούν. "Εάν διαπιστωθεί ότι (ένας πρώην σύζυγος) είναι οικονομικά ανεξάρτητος ή έχει την ικανότητα ώστε να είναι οικονομικά ανεξάρτητος, το δικαίωμα (στη διατροφή) δεν πρέπει να αναγνωρίζεται".
Οι δικαστές ανέφεραν επίσης ότι εκδίδουν μια τέτοια καινοτόμο απόφαση επειδή η υποχρέωση των πρώην συζύγων να πληρώνουν υψηλά ποσά διατροφής θα μπορούσε να αποτελέσει "εμπόδιο στην έναρξη μιας νέας οικογένειας", το οποίο είναι δικαίωμα εγγυημένο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. (telegraph.co.uk/ legalnews24.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εννέα (9) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία για θέματα ασύλου

Η Κύπρος παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή