Ένοχοι κρίθηκαν οι γονείς της Έφης Ηροδότου από το Δικαστήριο Λευκωσίας. Στις 28 Ιουλίου η ποινή

Ένοχοι κρίθηκαν από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας οι γονείς της Εφης Ηροδότου Νίτσα και Ηρόδοτος Ηροδότου για πέντε κατηγορίες, της πρόκλησης σε ψευδορκία, υποκίνησης μάρτυρα σε ψευδή μαρτυρία, πλαστογραφία εγγράφου και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, χρήση πλαστού αποδεικτικού στοιχείου.
Η υπόθεση ορίστηκε για τις 28 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία θα αγορεύσει ο συνήγορος υπεράσπισης για μετριασμό της ποινής.
Ειδικότερα κρίθηκαν ένοχοι ότι παρακίνησαν σε ψευδορκία τον Σέρβο Γκόραν Βούντζιτς (Goran Vujic) σε ουσιώδη ζητήματα κατά την εκδίκαση της ποινικής διαδικασίας για το θανατηφόρο τροχαίο, στο οποίο ενεπλάκη η κόρη τους Έφη και ότι ταυτόχρονα υποσχέθηκαν στον Σέρβο να συνεχίσουν να του παράσχουν εργασία για ανανέωση της άδειας παραμονής του.
Κοινός σκοπός των κατηγορούμενων μαζί με τον μάρτυρα κατηγορίας Γκόραν Βούντζιτς αλλά και τον δικηγόρο τους ο οποίος, όπως επισημαίνει το Δικαστήριο «δεν είναι ενώπιον του Δικαστηρίου και ως εκ τούτου η ποινική του ευθύνη δεν εξετάζεται στα πλαίσια της παρούσας», ήταν «η παρουσίαση του κ. Βούντζιτς ως μάρτυρα στην υπόθεση εναντίον της κόρης τους Έφης Ηροδότου το 2008, «και η από μέρους του κατάθεση υπό την ιδιότητα του ειδικού και εκπαιδευόμενου στην εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος εισόδου και εξόδου των υπαλλήλων του ξενοδοχείου Four Seasons, κάτι για το οποίο ο ίδιος δεν έχει οποιαδήποτε γνώση».
«Η παρανομία αυτής της κοινής επιδίωξης καθιστά υπεύθυνους τους κατηγορούμενους 1 και 2 για κάθε πιθανή συνέπεια του παράνομου αυτού σκοπού», αναφέρει στην απόφασή της η Δικαστής Γεωργία Πετάση Κορφιώτη.
Έχοντας υπόψη ότι κοινός σκοπός των κατηγορουμένων, συνεχίζει σε άλλο σημείο η απόφαση, ήταν η ψευδής μαρτυρία του μάρτυρα κατηγορίας 1 στην υπόθεση και μεταξύ άλλων η προβολή του ως ειδικού σε θέματα συστημάτων ‘access control’ (ελέγχου πρόσβασης) και δη του συστήματος που ήταν εγκατεστημένο στο ξενοδοχείο Four Seasons, «κρίνω ότι και ο καταρτισμός, η κυκλοφορία και η χρήση ενός πλαστού εγγράφου που να πιστοποιεί την ειδικότητά του σε συστήματα αυτού του είδους ήταν πιθανού συνέπεια του κοινού σκοπού τους ως είχε διαμορφωθεί».
Το γεγονός ότι η Νίτσα Ηροδότου δεν ήταν παρούσα στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του δικηγόρου ή στη συνάντηση που έγινε στην καφετέρια του Δικαστηρίου τον Φεβρουάριο 2009 «δεν επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο», αναφέρει η Δικαστής.
«Έχοντας υπόψη ότι τα τέσσερα αυτά πρόσωπα διαμόρφωσαν τον παράνομο σκοπό της ψευδομαρτυρίας του μάρτυρα κατηγορίας 1 στην υπόθεση με αρ. 10140/2008, και ο καταρτισμός, η κυκλοφορία και η χρήση ενός πλαστού εγγράφου που να πιστοποιεί την ειδικότητά του σε συστήματα αυτού του είδους ήταν πιθανή συνέπεια, οι ενέργειες και οι δηλώσεις που έγιναν από τον κάθε ένα από αυτούς στα πλαίσια επιδίωξης ή προαγωγής του κοινού αυτού σκοπού γίνονται δεκτές και δεσμεύουν και τους υπόλοιπους», προσθέτει.
Παρά το γεγονός ότι το Δικαστήριο υπέβαλε την μαρτυρία του Γκόραν Βούντζιτς με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα και προσοχή, λόγω της συνέργειας του στα αδικήματα, εντούτοις η Δικαστής ανέφερε ότι έχει διαπιστώσει «ως αποτέλεσμα εξονυχιστικής ανάλυσης» της μαρτυρίας του ότι αυτή «αποτελεί ένα συμπαγές σύνολο και θα την αποδεχόμουν, έστω και αν δεν υπήρχε ενίσχυση, χωρίς κανένα ενδοιασμό ως αξιόπιστη».
«Η απολογία του στα πλαίσια της παρούσας διαδικασίας ως προς την προηγούμενη αξιόποινη συμπεριφορά του ήταν απόλυτα ειλικρινής και ο μάρτυρας κατηγορίας 1 έχει ικανοποιήσει το Δικαστήριο ως προς τη γνησιότητα των θέσεων του», προσθέτει σε άλλο σημείο η Δικαστής.
Παράλληλα, δεν εντοπίζεται «οποιαδήποτε συνδιαλλαγή μεταξύ του μάρτυρα κατηγορίας 1 και των ανακριτικών αρχών ούτε και ότι οι ανακριτικές αρχές παρέβηκαν το καθήκον τους για αναζήτηση της αλήθειας ή ότι η ανακριτική διαδικασία ήταν ελαττωματική».
Εναντίον του ζεύγους εκκρεμούσαν από τις 9 Ιουνίου 2011 κυπριακά εντάλματα σύλληψης και από τις 24 Ιουνίου 2011 ευρωπαϊκά εντάλματα. Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία στην Αθήνα και παραδόθηκαν στην Κύπρο στις 23 Ιανουαρίου, με την κόρη τους Έφη. Οι κατηγορίες τους απαγγέλθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 24 Ιανουαρίου 2017.
Η κόρη τους Έφη Ηροδότου η οποία είχε επίσης προσαχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης τον Ιανουάριο κρίθηκε ένοχη, στις 26 Ιουνίου 2017 για τις δύο κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε, αυτή της πρόκλησης θανάτου, λόγω έλλειψης οφειλόμενης προσοχής από αλόγιστη, απερίσκεπτη ή επικίνδυνη πράξη κατά παράβαση του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα και της μη συμμόρφωσης σε σηματοδότη τροχαίας από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε σχέση με το θανατηφόρο τροχαίο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 17χρονος Αιμίλιος Ιωάννου στις 27 Δεκεμβρίου 2007 στη Λεμεσό. Η επιβολή ποινής της έχει οριστεί για την 1η Αυγούστου. (Πηγή: ΚΥΠΕ)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών