Έρχεται νομοθετική ρύθμιση της υποχρέωσης για συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Διοικητικού Δικαστηρίου

Την πολιτική θέση της Κυβέρνησης ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση της υποχρέωσης για συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Διοικητικού Δικαστηρίου, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου κατά τη συζήτηση του θέματος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, τονίζοντας ότι το θέμα τέθηκε ως προτεραιότητα από το 2013, όταν στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία σχετικό νομοσχέδιο.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «η υποχρέωση για συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου – και σήμερα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου, ήταν προτεραιότητα που έπρεπε να ρυθμιστεί προ καιρού. Είμαστε αποφασισμένοι να γίνει η αναγκαία ρύθμιση για αυτό το ζήτημα, γιατί θέλουμε να εφαρμόσουμε την αξιοκρατία όχι μόνο στο αποτέλεσμα αλλά και στο περιεχόμενο των αποφάσεων των Δικαστηρίων. Σίγουρα υπάρχουν διάφορα ζητήματα και συνταγματικά θέματα, τα οποία κλήθηκε η Νομική Υπηρεσία να εξετάσει. Θέλω να καταθέσω και δημόσια την τοποθέτησή μου ενώπιον της Επιτροπής. Τόνισα με σαφήνεια ότι η πολιτική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθεσία που να ρυθμίσει την υποχρεωτική συμμόρφωση των διοικητικών οργάνων με τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου».
Ο κ. Νικολάου είπε ακόμη ότι η συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου δεν αφορά μόνο το αποτέλεσμα της δίκης, δηλαδή μόνο την ακύρωση μιας πράξης, αλλά και το περιεχόμενο μιας απόφασης, όχι μόνο για τις περιπτώσεις που τέθηκαν στο δικαστήριο αλλά και σε κάθε περίπτωση που εξετάζεται θέμα προαγωγής, πρόσληψης ή πειθαρχικής διαδικασίας. Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ειδικότερα στις τελευταίες αποφάσεις του αναφορικά με προαγωγές που έγιναν την περίοδο 2010-2012, επεσήμανε ότι οι νομολογιακές αρχές αναφορικά με την εφαρμογή των κριτηρίων προαγωγής τηρήθηκαν όχι μόνο στις διαδικασίες επανεξέτασης των προαγωγών, αλλά και στις διαδικασίες προαγωγών των επομένων ετών.

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών