Νέα δικαστήρια ιδρύονται στην Κύπρο. Εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης προανήγγειλε ο αρμόδιος Υπουργός

Στη διαδικασία εκσυγχρονισμού των δικαστηρίων που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Κυβέρνηση για εκσυγχρονισμό της απονομής δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου μετά από συνάντηση που είχε στις 17/10 με τον Πρόεδρο και τους δικαστές του Ανωτάτου δικαστηρίου.
Προς επίτευξη αυτού του στόχου η Κυβέρνηση σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αναθέσει σε Ιρλανδούς εμπειρογνώμονες την προετοιμασία σχετικής μελέτης η οποία θα αφορά τόσο τις δομές όσο και τη λειτουργία των δικαστηρίων στην Κύπρο, ανέφερε ο κ. Νικολάου. Η τελική μελέτη που θα αναμένεται να κατατεθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτάσεις της Κυβέρνησης για δημιουργία Εμπορικού Δικαστηρίου, Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας καθώς επίσης και αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν σε θέματα οικογενειακού δικαίου όπως π.χ. η εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν παιδιά να γίνεται από οικογενειακά δικαστήρια.
Ο κ.Νικολάου ανέφερε ότι  «δυστυχώς η απονομή της Δικαιοσύνης σε ότι αφορά την ταχύτητα δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που επιθυμεί η κοινωνία», ενώ πρόσθεσε ακόμα: «Έχουμε προχωρήσει σε 3 αναπτυξιακά έργα που αφορούν τη δικαστική εξουσία τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019. Το 2019 είναι επίσης προγραμματισμένο να αρχίσει και η προετοιμασία για το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας με τη προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Παράλληλα σήμερα έχουν αξιολογηθεί πρόσθετες ανάγκες που υπάρχουν για τη λειτουργία των νέων δικαστηρίων τόσο σε κτιριακές ανάγκες όσο και στο προσωπικό ενώ σε ό,τι αφορά την έναρξη της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να κατοχυρωθεί μέχρι τις αρχές του νέου έτους».
Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή δικαιοσύνης ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε: «Έχουμε ετοιμάσει νομοσχέδιο που αφορά τη σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου και ακριβώς θα ήθελα να θυμίσω ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει συγκροτήσει ήδη το Διοικητικό Δικαστήριο το οποίο λειτουργεί με αποδοτικότητα και αναμένουμε ότι με τη σύσταση του Εμπορικού Δικαστηρίου σίγουρα θα επιλυθούν αρκετά από τα προβλήματα που παρατηρούνται. Αυτό θα έχει θετική επίδραση στην περαιτέρω ανάπτυξη τη Κύπρου ως κέντρο παροχής υπηρεσιών και τη προσέλκυση ξένων επενδύσεων». 

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων