Σε δικηγόρους βρίσκονται 321 υποθέσεις "κόκκινων" δανείων του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης

Σε δικηγόρους συνεργαζόμενους με τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεων Στέγης (ΟΧΣ) βρίσκονται 321 υποθέσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικού ποσού 40 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ γύρω στα 800 δάνεια συνολικού ποσού 100 εκ. ευρώ βρίσκονται στα πρόθυρα τερματισμού και παραπομπής τους στα δικαστήρια.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ Ανδρέας Γεωργίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνειατου Οργανισμού, σε απόλυτους αριθμούς, «παραμένουν τα τελευταία τρία χρόνια σταθερά κοντά στα €300 εκ.» και αντιπροσωπεύουν 3.000 δάνεια.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, στο μειωμένο ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού δανειοληπτών στο να συνεργαστούν με τον Οργανισμό για επίτευξη βιώσιμων λύσεων, εφησυχασμένοι από την κοινωνική ευαισθησία για προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Αρκετοί, όχι μόνο δεν συνεργάζονται, αλλά δεν ανταποκρίνονται ούτε στις επιστολές/προσκλήσεις του Οργανισμού για προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με στοιχεία, το σύνολο σχεδόν των «κόκκινων δανείων» αφορούν δάνεια που δόθηκαν σε φυσικά πρόσωπα για μόνιμη ιδιοκατοίκηση, ενώ ένα μικρό ποσό αφορά τρεχούμενους λογαριασμούς. Οι συνολικές χορηγήσεις του ΟΧΣ ανέρχονται γύρω στα €700 εκ.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ τόνισε ότι «στην προσπάθεια του ο Οργανισμός να πείσει τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες, έχει προχωρήσει εδώ και μερικούς μήνες, σε συνεργασία με αριθμό δικηγορικών γραφείων, με σκοπό να προωθήσουν σε δικαστική διαδικασία τις υποθέσεις δανειοληπτών που δεν συνεργάζονται ή/και δεν ενδιαφέρονται για επίλυση του θέματος του δανείου τους που δεν εξυπηρετείται».
«Σήμερα βρίσκονται στα χέρια των δικηγόρων 321 υποθέσεις συνολικού ποσού €40 εκ. και έπεται συνέχεια καθότι ένας αριθμός δανείων γύρω στα 800 συνολικού ποσού €100 εκ βρίσκονται στα πρόθυρα τερματισμού και παραπομπής τους στα δικαστήρια», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «οι πλείστες περιπτώσεις αφορούν δανειολήπτες που είναι μακροχρόνια απόντες από τα ταμεία του Οργανισμού».
Επιπλέον, ο κ. Γεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι «ο Οργανισμός σε μια ύστατη προσπάθεια  να πείσει τους δανειολήπτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τους καλεί να προσέλθουν προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία που είναι αναγκαία για την αξιολόγηση της οικονομικής τους κατάστασης με σκοπό την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων».
«Για όσους δεν συνεργαστούν, ο Οργανισμός δεν θα έχει άλλη επιλογή από του να προχωρήσει με τις δικαστικές διαδικασίες  χωρίς να αποκλείεται και η χρήση άλλων εργαλείων που χρησιμοποιούνται ή επίκειται η χρήση τους στην κυπριακή τραπεζική αγορά», κατέληξε. (πηγή: ΚΥΠΕ)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων