Στη φυλακή ο 96χρονος "λογιστής του Άουσβιτς"

Απόφαση να εκτίσει την ποινή φυλάκισης 4 ετών 96χρονος πρώην αξιωματικός των SS, έλαβε η Γερμανική Δικαιοσύνη. Ο Όσκαρ Γκρένινγκ, γνωστός και ως ο «λογιστής του Άουσβιτς» καθώς υπηρέτησε στο συγκεκριμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης, καταδικάστηκε το 2015 σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για τη ναζιστική του δράση κατά τη διάρκεια του β παγκοσμίου πολέμου.
«Μου στερείτε το δικαίωμα να ζήσω» ήταν η αντίδραση του 96χρονου για τον οποίο το γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε στις 29 Νοεμβρίου 2017 ότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε να μπορέσει να εκτίσει την ποινή του, απορρίπτοντας την αίτηση αναστολής.
Αντιδρώντας, ο δικηγόρος του Γκρένινγκ ζήτησε από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας να κρίνει κατά πόσον η φυλάκιση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του 96χρονου, δεδομένης της ηλικίας του και της ιατρικής του κατάστασης, επικαλούμενος σχετικές βεβαιώσεις ειδικών ιατρών.
Με την απόφασή του, το γερμανικό δικαστήριο έκρινε ότι η φυλάκιση δεν παραβιάζει τα στοιχειώδη δικαιώματα του 96χρονου και ότι τα όποια ιατρικής φύσεως ζητήματα ανακύψουν θα αντιμετωπιστούν μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα.
Ο Γκρένινγκ, πρώην αξιωματικός των SS δεν κατηγορήθηκε ποτέ ως φυσικός αυτουργός για φόνο κρατουμένου καθ’ όση διάρκεια υπηρετούσε  στο Άουσβιτς. Η καταδίκη του, το 2015, βασίστηκε στο σκεπτικό ότι με τη δράση του είχε βοηθήσει και υποθάλψει τις μαζικές εξοντώσεις, με διάφορους τρόπους. Ένα από τα καθήκοντά του ήταν για παράδειγμα η ταξινόμηση των χαρτονομισμάτων που είχαν κατασχεθεί από τους αιχμαλώτους Εβραίους.
Κατά τη διάρκεια της δίκης του, παραδέχθηκε ότι ηθικώς ήταν ένοχος και ομολόγησε ότι όταν το 1942 σε ηλικία 21 ετών είχε σταλεί στο Άουσβιτς, ήταν ένθερμος οπαδός του ναζισμού. (kathimerini.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου