Αποφυλακίστηκε Γερμανίδα δημοσιογράφος από τουρκική φυλακή όπου κρατείτο ως ύποπτη για τρομοκρατία

Eντολή να αφεθεί ελεύθερη η γερμανίδα δημοσιογράφος Μεσαλέ Τολού και άλλοι πέντε κρατούμενοι που κατηγορήθηκαν για τρομοκρατία έδωσε τουρκικό δικαστήριο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε ζητήσει από τον τούρκο ομόλογό του να αφεθεί ελεύθερη η Τολού, η οποία—μαζί με τον γιο της, τριών ετών—παραμένει φυλακισμένη στην Τουρκία από τα τέλη Απριλίου. Η δημοσιογράφος κατηγορήθηκε ότι ανήκει στο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα (MLKP), μια πολιτική παράταξη που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία καθώς χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις αρχές. Κινδύνευε να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών.
Η 33χρονη γερμανίδα, η οποία εργαζόταν ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια για ένα μικρό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων της αριστεράς, το Etkin Haber Ajansi (ETHA), δικάστηκε  στη Σηλυβρία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με άλλα 17 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της.
Η γερμανική κυβέρνηση παρά την ικανοποίησή της για την αποφυλάκιση της Τόλου, εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τους όρους αποφυλάκισης που της επιβλήθηκαν, ενώ υπενθύμισε την κατάσταση για τα θέματα Κράτους Δικαίου και Δημοκρατίας στην Τουρκία.
«Μόλις μας ήρθε η πληροφορία ότι η κυρία Τόλου αφέθηκε ελεύθερη. Το γεγονός ότι επιτέλους βγήκε από την φυλακή το μαθαίνουμε πρώτα από όλα με χαρά και ανακούφιση».
»Η δικαστική διαδικασία δεν τελειώνει με αυτό, ωστόσο είναι ένα πρώτο βήμα, καθώς η κράτηση της κυρίας Τόλου επί πάνω από επτά μήνες υπήρξε πολύ μεγάλη επιβάρυνση για την ίδια και την οικογένειά της», δήλωσε η Γερμανίδα εκπρόσωπος του Υπ. Εξωτερικών Ατενμπαρ, αλλά τόνισε ότι «η χαρά επισκιάζεται διότι ακούμε και την είδηση ότι η κυρία Τόλου δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει τη χώρα και έχει και την υποχρέωση της τακτικής παρουσίας στις αστυνομικές αρχές».
Σύμφωνα με τον ιστότοπο P24, περίπου 170 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή στην Τουρκία, χώρα που καταλαμβάνει την 155η θέση μεταξύ 180 χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου στην κατάταξη του 2017 που δημοσιοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). (thetoc.gr/in.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών