Διοικητική απόφαση κατά τράπεζας για καταχρηστικές ρήτρες σε στεγαστικά δάνεια

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσε την έκδοση Διοικητικής Απόφασης εναντίον της Societe Generale Bank – Cyprus Limited για παράβαση του περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Καταναλωτικές Συμβάσεις Νόμου.
Η απόφαση αφορά έρευνα που διενήργησε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας σε σχέση με την ύπαρξη καταχρηστικών ρητρών σε σύμβαση στεγαστικού δανείου της εν λόγω Τράπεζας. Ο Διευθυντής, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται από το Νόμο, αποφάσισε ότι συγκεκριμένοι όροι της σύμβασης αντίκεινται στις διατάξεις των άρθρων 5(1) και 7 του Νόμου και άρα είναι καταχρηστικοί ή/και αδιαφανείς.
Μεταξύ άλλων, οι εν λόγω όροι αφορούν:
-Τη σταδιακή εκταμίευση του δανείου και το δικαίωμα της τράπεζας να αρνηθεί να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό είναι κατά την κρίση της υπερβολικό.
-Τη χρήση ασαφών συμβατικών όρων που επιτρέπουν στην τράπεζα να μεταβάλλει μονομερώς επιτοκιακές και άλλες χρεώσεις που βαρύνουν τον καταναλωτή.
-Τον εκτοκισμό βάσει έτους 360 ημερών.
-Τη συνένωση λογαριασμών του καταναλωτή με υποχρεώσεις που έχει προς την τράπεζα και το συμψηφισμό/ μεταφορά ποσών σε οποιοδήποτε λογαριασμό μετά την επέλευση πταίσματος ή κατά τον τερματισμό της συμφωνίας.
-Την πρόωρη μερική ή ολική αποπληρωμή του δανείου από τον καταναλωτή και την επιβολή εξόδων αποπληρωμής που δεν καθορίζονται εντός της σύμβασης.
-Το δικαίωμα της Τράπεζας να απαιτεί οποτεδήποτε την αποπληρωμή ολόκληρου ή μέρους του δανείου και σε περίπτωση παράλειψης του καταναλωτή να προβεί σε άμεση εξόφληση, να επιβάλλει στον καταναλωτή τόκους και έξοδα, να αυξάνει το επιτόκιο και να τερματίζει τη συμφωνία.
-Την επιβάρυνση του καταναλωτή με όλα τα έξοδα, δικαιώματα και δαπάνες που δημιουργήθηκαν συνεπεία του δανείου.

Σχόλια

Top Legal Stories

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών