Δολοφονία δικηγόρου που υπερασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η δολοφονία δικηγόρου που αγωνιζόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το πτώμα της Ιρίνα Νοζντρόφσκα βρέθηκε την Δευτέρα την 1η Ιανουαρίου 2018 σε έναν ποταμό κοντά στο Κίεβο. Η 38χρονη δικηγόρος είχε εξαφανιστεί για πολλές ημέρες. Μετά τον εντοπισμό της, η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για «ανθρωποκτονία εκ προμελέτης».
Ο θάνατος της Νοζντρόφσκα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπου οι χρήστες απηύθυναν αμέσως κάλεσμα για διαδηλώσεις. Περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της αστυνομίας, φωνάζοντας «Ντροπή» και ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Η υπόθεση είναι «πρόκληση για το κράτος και μια δοκιμασία της δυνατότητας που έχει η κοινωνία να προστατεύει τους ακτιβιστές και να επιβάλει δικαιοσύνη» σχολίασε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Πάβλο Κλίμκιν.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία, επίσης στο Twitter, εξέφρασε τη λύπη της για τον θάνατο της 38χρονης δικηγόρου, ζητώντας να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι. «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν» για να συλληφθούν οι δράστες, δεσμεύτηκε ο υποδιευθυντής της αστυνομίας Βιατσεσλάβ Αμπρόσκιν.
Τα τελευταία δύο χρόνια η Ιρίνα Νοζντρόφσκα είχε αφιερώσει τη ζωή της στην προσπάθειά της να εμποδίσει την αποφυλάκιση του Ντμίτρο Ροσοτσάνσκι, ο οποίος είχε τραυματίσει θανάσιμα την αδελφή της σε τροχαίο δυστύχημα το 2015. Υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να αποφυλακισθεί ο Ροσοτσάνσκι με απονομή χάριτος, ο οποίος τυγχάνει ανιψιός ενός δικαστή και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών. Ωστόσο πριν από λίγες ημέρες το Εφετείο του Κιέβου απέρριψε την προσφυγή του.
Η απόρριψη της προσφυγής οφειλόταν «ουσιαστικά στην προσωπική εμπλοκή» της δικηγόρου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χάρκοβο (KHPG).
Η Νοζντρόφσκα είχε δεχτεί «πολλές απειλές εκ μέρους του κατηγορουμένου και της οικογένειάς του», υποστήριξε ο Ουκρανός βουλευτής Μουστάφα Ναϊέμ. Όπως είπε, την τελευταία ημέρα της δίκης του Ροσοτσάνσκι, ο πατέρας του κατηγορουμένου την απείλησε ότι «θα έχει κακό τέλος». (πηγή:tribune.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου