ΔΣ Λευκωσίας: Φτωχός συγγενής των υπόλοιπων Δικαστηρίων το Επαρχιακό Λευκωσίας- Ανακοίνωση με αφορμή τη φωτιά

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας, μετά το περιστατικό της έκρηξης και φωτιάς στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο που είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές τόσο στις κτιριακές εγκαταστάσεις όσο και σε αποδεικτικό υλικό υποθέσεων.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
"Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθήσαμε τα όσα έλαβαν χώρα το πρωί της Δευτέρας 26/02/2018 στο κτήριο 4 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, κτήριο στο οποίο στεγάζονται τα Ποινικά Δικαστήρια αλλά και όπου συνεδριάζει το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.
Δεν θα αναλωθούμε στα αίτια του περιστατικού αφού αυτά απομένει να διευκρινιστούν μετά το πέρας των αστυνομικών ερευνών το αποτέλεσμα των οποίων αναμένουμε.
Δεν μπορούμε όμως για ακόμα μία φορά να μην αναφερθούμε στην ανεπάρκεια των κτηρίων στα οποία στεγάζονται τα Δικαστήρια Λευκωσίας αφού από καθαρή τύχη οι ζημιές περιορίστηκαν σε υλικές καθώς λίγες ώρες αργότερα Δικαστές, Δικηγόροι και το προσωπικό των Δικαστηρίων προσέρχονταν στο χώρο των Δικαστηρίων.
Τα χθεσινό δεν αποτελεί παρά τη συνέχεια και το αποκορύφωμα μίας σειράς περιστατικών τα οποία καταδεικνύουν τη μοίρα στην οποία αφέθηκε να περιπέσει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, καθιστώντας το, τον φτωχό συγγενή των υπολοίπων Επαρχιακών Δικαστηρίων. Σε κτήρια που έχουν ανεγερθεί προ 80 και πλέον ετών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως στρατώνες και τα οποία ουδέποτε έχουν συντηρηθεί ως αρμόζει σε κτήρια τα οποία στεγάζουν το μεγαλύτερο σε όγκο εργασίας Δικαστικό Μέγαρο της Κύπρου και στα οποία καθημερινά προσέρχονται χιλιάδες πολίτες.
Τα περιστατικά που καταδεικνύουν την ανεπάρκεια των κτηριακών εγκαταστάσεων ποικίλλουν από τον ξυλοδαρμό δικηγόρων, τον διαπληκτισμό πολιτών, την απόδραση υποδίκων μέχρι και τα χθεσινά τραγικά γεγονότα.
Ως δικηγορική κοινότητα της επαρχίας Λευκωσίας έχουμε κουραστεί να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και να προειδοποιούμε, ενώ οι εκάστοτε κυβερνήσεις σιωπούν εκκωφαντικά και περιορίζονται σε υποσχέσεις και ανακοινώσεις, συχνά προεκλογικού χαρακτήρα.
Είναι αυτονόητο και προφανές ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των παθογενειών είναι η ανέγερση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων. Έχουμε υπόψη μας την ανακοίνωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και διαβεβαιώνουμε τα μέλη μας ότι θα παρακολουθούμε στενά και θα αναζητούμε τακτική ενημέρωση ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που το ίδιο το Υπουργείο έχει θέσει ως προς την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Λευκωσίας.
Στο μεταξύ και μέχρι την ολοκλήρωση αυτού, καλούμε όλους τους αρμόδιους όπως επιθεωρήσουν τις κτηριακές εγκαταστάσεις των Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας και όπως λάβουν άμεσα τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν την ασφαλή και ομαλή διεξαγωγή των Δικαστικών Υποθέσεων εν μέσω μίας συλλογικής προσπάθειας για αναβάθμιση της Κυπριακής Δικαιοσύνης.
Κανένας δεν πρέπει να ανησυχεί για την σωματική του ακεραιότητα κατά την άσκηση των εργασιακών καθηκόντων του, και συγκεκριμένα όσοι υπηρετούν και αποτελούν μία εκ των τριών θεμελιωδών εξουσιών του κράτους".

Σχόλια