Δικαστική απόφαση επιτρέπει την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων ντίζελ στη Γερμανία


Το ομοσπονδιακό διοικητικό δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε ότι είναι νόμιμη η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων ντίζελ στο κέντρο των γερμανικών πόλεων.
Τα γερμανικά κρατίδια προσπάθησαν να αναιρέσουν τοπικές απαγορεύσεις από τις πόλεις της Στουτγάρδης και του Ντίσελντορφ, αλλά η ομοσπονδιακή απόφαση ανοίγει το δρόμο και για άλλες πόλεις να επιβάλλουν απαγορεύσεις, αν το κρίνουν κατάλληλο για τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, ειδικά αν παραβιάζονται τα όρια ασφαλείας για τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου.
Η Γερμανία έχει παράδοση στην αυτοκινητοβιομηχανία και διαθέτει ένα τεράστιο στόλο οχημάτων ντίζελ. Η Στουτγάρδη μάλιστα, στην οποία εδρεύουν οι Porsche και Mercedes-Benz, έχει τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στη Γερμανία. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η πόλη απαγόρευσε τα παλαιότερα πετρελαιοκίνητα οχήματα τις ημέρες με την εντονότερη ρύπανση. Ωστόσο, το ισχυρό λόμπι της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας προσπάθησε να ακυρώσει την απαγόρευση.
Η δικαστική απόφαση καθ’ αυτή δεν επιβάλλει απαγορεύσεις. Ωστόσο, δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές κοινότητες να αποφασίσουν πώς προτιμούν να διαχειριστούν την ποιότητα του αέρα τους. Ενδεικτικά, η πόλη του Αμβούργου ανακοίνωσε αμέσως μετά την απόφαση ότι θα εφαρμόσει περιορισμούς στην κυκλοφορία ρυπογόνων οχημάτων ντίζελ από τον Μάιο του τρέχοντος έτους.
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προγραμματίσει συνομιλίες με τις τοπικές αρχές για το πώς θα προχωρήσουν με τις προτεινόμενες απαγορεύσεις, αν και πρόσθεσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ελπίζει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα βελτιώσουν τα συστήματα εκπομπών ρύπων. (naftemporiki.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024