Ελλάδα και Κύπρος πρώτες στη μείωση μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Πρωταθλήτρια στη μείωση μισθών ανακηρύσσεται η Ελλάδα, με τη γενική εικόνα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαρακτηρίζεται από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα ανησυχητική, αφού παρά τη συζήτηση περί οικονομικής ανάκαμψης οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες μεγάλες χώρες, παραμένουν σε ακόμη χειρότερη θέση από αυτήν που βρίσκονταν πριν από την κρίση.
Συνολικά ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα το διάστημα 2010-2017 υποχώρησε κατά 19,1%, ενώ μόνο το 2017, σε σύγκριση με το 2016, ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 0,4%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος με συνολική μείωση 10,2%. Και οι δύο χώρες είχαν ενταχθεί στα μνημόνια όπως και η Πορτογαλία που είναι στην 3η θέση.
Στην έρευνα καταγράφεται επίσης η θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας ως προς τις μειώσεις μισθών στην Ευρώπη την περίοδο 2010-2017 σε σύνολο 9 ευρωπαϊκών χωρών. Οι 9 χώρες είναι: Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Φινλανδία, Κροατία και Κύπρος.
Συνολικά οι μειώσεις από το 2010 έως το 2017 ήταν:
-Ελλάδα -19.1%
-Κύπρος -10.2%
-Πορτογαλία -8.3%
-Κροατία -7.9%
-Ισπανία -4.4%
-Ιταλία -4.3%
-Ην.Βασίλειο -2.4%
-Βέλγιο -1.1%
-Φινλάνδία -1%
Τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), περιλαμβάνονται σε σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου και αφορούν τους πραγματικούς μισθούς» – την αξία δηλαδή των μισθών όταν λαμβάνεται υπόψη το κόστος ζωής. Σύμφωνα με αυτά, το 2017, η δυναμική ανάπτυξη των πραγματικών μισθών επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 2016 και παρουσίασε έντονες αποκλίσεις στις χώρες της Ε.Ε. (gr.euronews.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση