Tο προφίλ του εγκληματικού νου- Πως η σκιαγράφηση ενός κακοποιού συμβάλλει στη διαλεύκανση των εγκλημάτων


Tο προφίλ του εγκληματικού νου- Πως η σκιαγράφηση ενός κακοποιού συμβάλλει στη διαλεύκανση των εγκλημάτων, του Innes Brian.
Υπάρχει στ' αλήθεια εγκληματικός τύπος ανθρώπου; Οι εγκληματίες γεννιούνται, έχουν δηλαδή εγκληματική προδιάθεση, ή οδηγούνται στη διάπραξη εγκλημάτων λόγω συνθηκών; Γιατροί, ψυχολόγοι και εγκληματολόγοι δεν έχουν βρει την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα εδώ και αιώνες. Τον 19ο αιώνα ο Ιταλός ψυχίατρος Τσεζάρε Λομπρόζο θεωρούσε πως οι εγκληματίες μπορεί να αναγνωριστούν από τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά και πως η εγκληματική συμπεριφορά είναι κληρονομική. Παρόλο που οι εγκληματολόγοι-ψυχολόγοι έχουν απορρίψει εδώ και καιρό αυτή την ντετερμινιστική θεωρία, η ιδέα της σκιαγράφησης του προφίλ ενός εγκληματία παραμένει. Πράγματι, πολλές φορές η σκιαγράφηση του προφίλ ενός εγκληματία έχει συμβάλει καθοριστικά στη σύλληψη επικίνδυνων εγκληματιών, όπως απαγωγέων, εκβιαστών, βιαστών και κατά συρροήν δολοφόνων. Στο βιβλίο "Το προφίλ του εγκληματικού νου" αναλύονται οι μέθοδοι που ακολουθούνται στη σκιαγράφηση του προφίλ ενός εγκληματία. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου/ εκδόσεις Κοχλίας, 2004)
Διαβάστε ακόμα: Ο εγκληματίας άνθρωπος

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων