Η κακοποιημένη γυναίκα- Η βία μέσα στο ζευγάρι


"Η κακοποιημένη γυναίκα- Η βία μέσα στο ζευγάρι" της Marie-France Hirigoyen: Μία γυναίκα στις δέκα, κάθε χρόνο, πέφτει θύμα βίας στη συζυγική της ζωή, στη Γαλλία, ενώ τρεις γυναίκες χάνουν τη ζωή τους απ' αυτήν κάθε 15 μέρες. Το 25% των εγκλημάτων στην Ευρώπη αφορά την κακοποίηση γυναίκας από το σύντροφό της. Η βία μέσα στο ζευγάρι δεν κάνει κοινωνικές διακρίσεις. Σύμφωνα δε, με πρόσφατη έρευνα αφορά κυρίως ανθρώπους μέσου και ανώτερου βιοτικού επιπέδου (έρευνα της ομάδας Maryse Jaspard, 2000, στη Γαλλία).Η σωματική βία στο ζευγάρι δεν εμφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Πολύ πριν από αυτήν υπάρχει μια κλιμάκωση επιθετικής συμπεριφοράς και εκφοβισμών. Η χειρότερη μορφή βίας είναι η καλυμμένη βία. Κι αν οι γυναίκες δε "φεύγουν" από μια τέτοια σχέση είναι γιατί έχουν παγιδευθεί σ' ένα σχήμα ψυχολογικής καταδυνάστευσης. Η συνειδητοποίηση του μηχανισμού αυτής της καταδυνάστευσης είναι το πρώτο και πιο ουσιαστικό βήμα για την απελευθέρωση από αυτήν.
Η ψυχίατρος, ψυχαναλύτρια και ψυχοθεραπεύτρια Marie-France Hirigoyen, με αφετηρία πολυάριθμες μαρτυρίες και παραδείγματα πραγματικών καταστάσεων, εξετάζει τα βαθύτερα αίτια της βίας μέσα στο ζευγάρι.
"Η κακοποιημένη γυναίκα" είναι ένα βιβλίο εξαιρετικά πολύτιμο για όλους, καθώς, με απλό και σαφή τρόπο, εντοπίζει τις ρίζες και τα χαρακτηριστικά ενός φαινομένου-μάστιγας της εποχής μας, από τα πρώτα κιόλας σημάδια ψυχολογικής βίας, πολύ πριν από την εκδήλωση της ίδιας της σωματικής βίας.(μετάφραση: Μπάμπης Λυκούδης/ Εκδόσεις Πατάκη)

Σχόλια

Top Legal Stories

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εννέα (9) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία για θέματα ασύλου

Η Κύπρος παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή