Μάθετε ποια είναι τα δικαιώματά σας όταν ταξιδεύετε


Πολλοί βρίσκονται ήδη στις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ άλλοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν. Είναι σημαντικό όλοι να γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματά τους όταν ταξιδεύουν με αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο ή πλοίο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κανόνες σύμφωνα με τους οποίους οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν γεύμα και διαμονή και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και αποζημίωση, που μπορεί να φτάσει και τα 600 ευρώ, σε περίπτωση καθυστέρησης, ακύρωσης δρομολογίου ή σε περίπτωση που χαθεί κάποια αποσκευή.
Οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών έχουν δικαίωμα αποζημίωσης έως και 600 ευρώ σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης τους. Το μέγιστο αυτό ποσό προορίζεται για μεγάλες πτήσεις άνω των 3.500 χιλιομέτρων.
Οι επιβάτες των οποίων οι πτήσεις ακυρώθηκαν ή έφτασαν αργά δικαιούνται επίσης αποζημίωση, αλλά με ορισμένους περιορισμούς. Δεν ισχύει για εταιρείες που προσφέρουν εναλλακτική λύση ή σε έκτακτες περιστάσεις, όπως αποφάσεις διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, πολιτική αστάθεια, δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή αν τίθεται κίνδυνος για την ασφάλεια των επιβατών. Δείτε τον παρακάτω πίνακα:
Πτήσεις ≤ 1 500 km
Πτήσεις 1 500-3 500km
 Πτήσεις  EU ≥ 1 500 km
Πτήσεις  ≥ 3 500
EUR 250
EUR 400
EUR 600
Το 2014, οι ευρωβουλευτές πρότειναν νέους κανόνες για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών. Ο νέος κανονισμός συζητείται επί του παρόντος στο Συμβούλιο.
 Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών για όλους τους τύπους μεταφορών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα "Η Ευρώπη σου".
Δείτε το σχετικό βίντεο του ΕΚ εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου