Αποζημίωση 20.000 ευρώ σε βάρος εργοδότη για παρενόχληση και προσβλητική συμπεριφορά σε εργαζόμενη υπάλληλό του


Σημαντική απόφαση ελληνικού δικαστηρίου εκδόθηκε πρόσφατα σχετικά με το θέμα της παρενόχλησης και προσβολής εργαζόμενου από εργοδότη. Ειδικότερα η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δικαίωσε εργαζόμενη – μέλος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση» και ακύρωσε την απόλυσή της καταδικάζοντας μάλιστα τον εργοδότη της σε ποσό αποζημίωσης 20.000€ για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που προκάλεσε με τη συμπεριφορά του. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση», ο συγκεκριμένος εργοδότης σχεδόν καθημερινά παρενοχλούσε, προσέβαλε και απαξίωνε την εργαζόμενη, απευθυνόμενος με σεξιστικά σχόλια, ανήθικες προτάσεις και ύβρεις προς αυτή.
Όπως προκύπτει από την απόφαση του Πρωτοδικείου, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει ο παραπάνω Σύλλογος στην ιστοσελίδα του, ο εργοδότης αποκαλούσε την εργαζόμενη «άχρηστη, ανίκανη, δεν αξίζεις τίποτα, τέτοια τσουλάκια επιβιώνουν» αλλά και με τις εξής φράσεις: «γλωσσού, οι γυναίκες που μιλάνε όπως εσύ πρέπει να κρεμάγονται από τη γλώσσα» και «αποβλακωμένο πλάσμα που δεν έχει ζωή επάνω του». Καθημερινές ήταν μάλιστα οι ύβρεις και οι κατηγορίες για την σεξουαλική της ζωή.
Όταν η εργαζόμενη βρήκε το θάρρος και αντέδρασε σε όλα τα παραπάνω, ο εργοδότης φρόντισε να την απομακρύνει από την εργασία δίχως να της καταβάλει τα εκ του νόμου προβλεπόμενα. Το Δικαστήριο συνολικά αναγνώρισε απαιτήσεις ύψους 36.839,50€, ενώ είχε προηγηθεί η επιβολή προστίμων από την Επιθεώρηση Εργασίας. (legalnews24.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων