70 χρόνια από τη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Στις 10 Δεκεμβρίου του 1948, η υπογραφή της Διεθνούς Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθόρισε για πρώτη φορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους ανθρώπους.
H Έλενορ Ρούσβελτ (φωτογραφία), πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την περίοδο 1946-1950, συνέταξε την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, για να τιμήσει την ολοκλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης, συμπεριλαμβανομένης της Διάσκεψης Υψηλού επιπέδου που διοργανώνεται στις Βρυξέλλες στις 20 Νοεμβρίου 2018.
Από την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή μέχρι την υπεράσπιση των μειονοτήτων, η ατζέντα της Διάσκεψης συμπεριλαμβάνει πληθώρα θεμάτων που απασχολούν τον κόσμο και τους ειδικούς.
Μέρος των εκδηλώσεων αποτελούν και οι ακροάσεις που διοργανώνονται από τις επιτροπές του ΕΚ, για το ρόλο των κυβερνήσεων, των οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών στην ενίσχυση τους σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ.
Στις 19 Νοεμβρίου, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών συζητά νέα έκθεση για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ.
Οι επιτροπές ελέγχουν επίσης το βαθμό στον οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκής βοήθειας για την ανάπτυξη και εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονείμει κάθε χρόνο το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης σε ανθρώπους που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο. (europarl.europa.eu)

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου