Εκτέλεση θανατοποινίτη 36 χρόνια μετά την καταδίκη του. Ο ίδιος επέλεξε τον τρόπο εκτέλεσης


Τριάντα έξι ολόκληρα χρόνια πέρασαν μέχρι να εκτελεσθεί η θανατική ποινή που επιβλήθηκε το 1982 στον Ντέιβιντ Ερλ Μίλερ από τις ΗΠΑ. Ο 61χρονος Μίλερ καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών το 1982 με την κατηγορία της δολοφονίας και βιασμού το 1981 μιας νεαρής γυναίκας, 23 ετών, η οποία έπασχε από νοητική υστέρηση.
Ο καταδικασθείς κέρδισε κάποια χρόνια χάρη στην αναστολή των εκτελέσεων το 2009 στο Τενεσί, με φόντο την αντιπαράθεση γύρω από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις θανατηφόρες ενέσεις.
Ωστόσο, η πολιτεία αυτή του αμερικανικού νότου επανέφερε την πρακτική αυτή εκτελώντας δύο άνδρες από τις αρχές του έτους.
Ο ένας εξ αυτών, ο Έντμουντ Ζαγκόρσκι, επέλεξε την ηλεκτρική καρέκλα, που δεν είχε εφαρμοστεί ως μέθοδος στις ΗΠΑ από το 2013, παρά το κοκτέιλ φαρμάκων, υπό τον φόβο ότι θα υπέφερε για πολλά λεπτά.
Για τον ίδιο λόγο, ο Ντέιβιντ Ερλ Μίλερ και άλλοι καταδικασθέντες ζήτησαν από το αρμόδιο ομοσπονδιακό δικαστήριο να επιβάλει στο Τενεσί την εγκατάλειψη της μεθόδου εκτέλεσης με θανατηφόρο ένεση. Ωστόσο η Δικαιοσύνη δεν απάντησε εγκαίρως, και εκείνος επέλεξε την ηλεκτρική καρέκλα.
Τελικά στις 6 Δεκεμβρίου 2018 ο Μίλερ εκτελέστηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Νάσβιλ. Η περίπτωση του πλησίασε το ρεκόρ των 40 ετών που πέρασαν εν αναμονή της εκτέλεσής του ενός άλλου θανατοποινίτη, του Γκάρι Άλβορντ, που τελικά απεβίωσε από φυσικά αίτια το 2013 στη Φλόριντα. 
Η μητέρα του θύματος του Μίλερ, η Έλεν Στάντιφερ, είχε πει στην εφημερίδα The Tennessean ότι δεν θα παραστεί στην εκτέλεση, δηλώνοντας ότι «αυτό διήρκησε πάρα πολύ, απλά θέλω να τελειώσει». (gazzetta.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό