Οι Δικηγόροι το πιο μοναχικό επάγγελμα


Οι δικηγόροι αναδεικνύονται ως οι πιο μοναχικοί επαγγελματίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Washington Post. Συγκεκριμένα, ποσοστό 60% των δικηγόρων κατατάσσονται πάνω από το μέσο όρο στην «κλίμακα μοναξιάς» με τους μηχανικούς να ακολουθούν με ποσοστό 57%, τους ερευνητές-επιστήμονες με 55%, τους εργαζόμενους στον τομέα παραγωγής τροφίμων και εστίασης με ποσοστό 51% και τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση και στις βιβλιοθήκες με ποσοστό 45%.
Η μελέτη που έγινε σε δείγμα 1600 εργαζομένων, διαπιστώνει ότι σημαντικό ρόλο στην μοναχικότητα διαδραματίζει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Ειδικότερα, οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ήταν πιο μοναχικοί και είχαν μικρότερη υποστήριξη στον εργασιακό χώρο σε σύγκριση με εργαζόμενους που δεν είχαν πτυχίο ή ήταν απόφοιτοι σχολείου.
Οι πλέον μοναχικοί επαγγελματίες είναι οι νομικοί και οι γιατροί, 25% πιο μοναχικοί από άλλους πτυχιούχους και 20% από κατόχους μεταπτυχιακού.
Η κλίμακα μοναξιάς, όπως επεξεργάζεται από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, μετράει τα συναισθήματα της μοναξιάς ζητώντας από τους ανθρώπους ερωτηθέντες να υποδείξουν πόσο συχνά βιώνουν τα συναισθήματα που περιγράφονται σε 20 διαφορετικές  περιγραφές, όπως:
• Δεν έχω κανένα να μιλήσω.
• Έχω την αίσθηση ότι κανείς δεν με καταλαβαίνει πραγματικά.
• Αισθάνομαι στην «απέξω».
• Κανείς δεν με γνωρίζει καλά.
• Νιώθω απομονωμένος από τους άλλους.
• Είναι δύσκολο για μένα να κάνω φίλους.
• Αισθάνομαι αποκλεισμένος από τους άλλους.
Η μελέτη διεξήχθη εν μέρει από την Gabriella Rosen Kellerman, ψυχίατρο και υπεύθυνη καινοτομίας για την εταιρεία συμβούλων εργασίας BetterUp. Όπως αναφέρει,  το πρόβλημα της μοναξιάς αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία για τους εργοδότες, οι οποίοι ανησυχούν για την αποδοτικότητα και τις ημέρες ασθενείας των μοναχικών εργαζομένων.
Οι μοναχικοί εργαζόμενοι στη μελέτη της Kellerman ανέφεραν λιγότερη ικανοποίηση από την εργασία, λιγότερες προαγωγές και συχνότερες αλλαγές εργασίας.
Η Washington Post αναφέρει και μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας Sigal Barsade, σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται ότι οι εργαζόμενοι που αναφέρουν περισσότερα αισθήματα απομόνωσης τείνουν να δέχονται περισσότερα σχόλια και κριτική από τους  προϊσταμένους τους.
«Όταν είσαι μοναχικός, αρχίζεις να χάνεις τις κοινωνικές δεξιότητές σου», αναφέρει ο Barsade.
Η W.P. μίλησε επίσης με τον δικηγόρο Buffalo Daniel Lukasik, ο οποίος έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα για δικηγόρους με  κατάθλιψη. Ο Lukasik σημειώνει ότι η τεχνολογία κατέστησε δυνατή τη νομική έρευνα χωρίς να χρειάζονται πλέον οι βιβλιοθήκες, όπου ήταν ένας χώρος που οι δικηγόροι κάποτε είχαν το χρόνο να επικοινωνούν με άλλους.
Η πολλή εργασία φτάνει τον δικηγόρο στο σημείο να είναι πια εξαντλημένος ώστε να κοινωνικοποιηθεί, προσθέτει ο Lukasik.  
Ο δικηγόρος του Χιούστον, Scott Rothenberg, δηλώνει στο περιοδικό ABA ότι η μοναξιά και η απομόνωση μπορεί να είναι η αιτία πολλών προβλημάτων του δικηγόρου και η κατάθλιψη, η χρήση ουσιών ακόμα και η αυτοκτονία συνδέονται μεταξύ τους. (cylegalnews/abajournal.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης