Δικαίωση της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Το ΕΔΔΑ καταδίκασε μόνο την Τουρκία για την υπόθεση δολοφονίας των 3 τ/κ


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικάζοντας στη Μείζονα Σύνθεση δικαίωσε την Κύπρο και καταδίκασε μόνο την Τουρκία στην υπόθεση της δολοφονίας τριών Τουρκοκυπρίων το 2005 (Güzelyurtlu and Others v. Cyprus and Turkey (αρ.αίτησης 36925/07).
Η υπόθεση αφορά στην έρευνα για τη δολοφονία τριών Τουρκοκυπρίων, των οποίων οι συγγενείς, (αιτούντες) ισχυρίζονταν ότι η άρνηση της Τουρκίας και της Κύπρου να συνεργαστούν για τη διαλεύκανση των δολοφονιών είχε σαν αποτέλεσμα να μην απονεμηθεί δικαιοσύνη για τους δράστες.
Επρόκειτο για τη δολοφονία των Elmas, Zerrin και Eylül Güzelyurtlu, οικογένειας Τουρκοκυπρίων οι οποίοι πυροβολήθηκαν σε ελεύθερο έδαφος της Κύπρου στις 15 Ιανουαρίου 2005. Συγκεκριμένα ο πατέρας Elmas βρέθηκε νεκρός μέσα σε ένα χαντάκι και η σύζυγός του Zerrin και η κόρη τους Eylul βρέθηκαν νεκρές στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου τους. Οι δράστες μετά τη δολοφονία διέφυγαν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Για την υπόθεση ξεκίνησαν παράλληλες έρευνες που διεξήχθησαν από τις αρχές της κυπριακής κυβέρνησης και της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και της ηγεσίας του ψευδοκράτους, οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο.
Το ΕΔΔΑ με την απόφασή του στις 29.1.2019, έκρινε ότι και τα δύο κράτη είχαν την υποχρέωση να συνεργάζονται μεταξύ τους. Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε από την πρώτη απόφαση της ολιγομελούς σύνθεσης, καθώς διαπίστωσε ότι η Κύπρος είχε πράξει ό, τι ήταν ευλόγως αναμενόμενο δηλαδή μεταξύ άλλων είχε ζητήσει την έκδοση των υπόπτων από την Τουρκία και είχε υποβάλλει σχετικό αιτήματα στην Ιντερπόλ για τον εντοπισμό των δραστών. Κρίθηκε ακόμα ότι δεν μπορεί να προσαφθεί στις κυπριακές αρχές ότι αρνήθηκαν να προσκομίσουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και να μεταφέρουν τη διαδικασία στις αρχές του ψευδοκράτους ή της Τουρκίας, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με παραίτηση της Κύπρου από την ποινική της δικαιοδοσία για μια δολοφονία που διαπράχθηκε περιοχή ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέρ των δικαστηρίων μιας μη αναγνωρισμένης οντότητας εντός της επικράτειάς της.
Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, όπως έκρινε το ΕΔΔΑ, δεν είχε καταβάλει την ελάχιστη απαιτούμενη προσπάθεια υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς αγνόησε τα αιτήματα έκδοσης της Κύπρου, τα οποία επέστρεφε χωρίς απάντηση, σε αντίθεση με το άρθρο 2 της ΕΣΔΑ  και υπό το πρίσμα άλλων διεθνών συμφωνιών, αρνήθηκε να συνεργαστεί και να ενημερώνει το αιτούν κράτος για την απόφασή του και, σε περίπτωση απόρριψης, παρέλειψε την απαιτούμενη αιτιολογία.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΕΔΔΑ λήφθηκε με ψήφους 15 υπέρ και 2 κατά όσον αφορά τη μη παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στη ζωή/ έρευνα) από την Κύπρο και ομόφωνα όσον αφορά την παραβίαση του παραπάνω άρθρου από την Τουρκία.
Το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία σε αποζημίωση για ηθική βλάβη ποσού 8.500 ευρώ σε κάθε προσφεύγοντα  και 10.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. (Cylegalnews.com/ECHR)
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της απόφασης εδώ

Σχόλια