Kαταδίκη δικαστή σε 10 χρόνια φυλάκιση στην Τουρκία


Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε έναν δικαστή σε δέκα χρόνια φυλάκιση. Πρόκειται για τον Murat Arslan  ο οποίος είχε προηγουμένως τιμηθεί με διεθνές βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων της Τουρκίας.
Ο Αrslan κατηγορήθηκε ως μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως ανέφερε το κατηγορητήριο κα για σχέσεις με το δίκτυο που η Άγκυρα υποστηρίζει πως ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Ο δικαστής, ο οποίος είναι προφυλακισμένος εδώ και 22 μήνες, κατηγορήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές ότι χρησιμοποίησε την εφαρμογή αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Bylock.
Ο Arslan έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και δήλωσε πως τα στοιχεία του κατηγορητηρίου ότι είχε χρησιμοποιήσει την εφαρμογή είναι "κατασκευασμένα".
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η εν λόγω εφαρμογή χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από υποστηρικτές του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ζει από το 1999 αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και έχει καταδικάσει το πραξικόπημα, ενώ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξή του σ' αυτό.
Ο οργανισμός του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχε τιμήσει το 2017 τον κρατούμενο τότε δικαστή Arslan με το Βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια απόφαση μετά την οποία η Τουρκία είχε ανακοινώσει πως θα μειώσει τη χρηματοδότησή της προς τον εν λόγω οργανισμό.
Σημειώνεται ότι η τουρκική Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της οποίας πρόεδρος ήταν ο Arslan, έκλεισε με κυβερνητικό διάταγμα στο πλαίσιο της εκτεταμένης καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος.
(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ )

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου