Με καμία από τις 4 συστάσεις για τη δικαιοσύνη δεν συμμορφώθηκε η Κύπρος, σύμφωνα με τη GRECO - O Κώδικας Δεοντολογίας των δικαστών πρέπει να είναι λεπτομερής και όχι μια γενική δήλωση αρχών


Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του κλιμακίου της GRECO στην Κύπρο. Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς, αποτελούμενη αποτελούμενο από τον Πρόεδρο της κ. Marin Mrčela, τον Εκτελεστικό Γραμματέα της κ. Gianluca Esposito και το μέλος της Γραμματείας της GRECO κ. Roman Chlapak, είχε συναντήσεις με την Επιτροπή Θεσμών, τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο καθώς επίσης και με  την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την Ένωση Δικαστών.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό γραμματέα της GRECO G.Esposito, η Κύπρος δεν συμμορφώθηκε με τις τέσσερις συστάσεις της Επιτροπής που αφορούν στη Δικαιοσύνη, μια εκ των οποίων σχετιζόταν με την καθιέρωση πειθαρχικών ποινών για τους δικαστές, τονίζοντας ότι οι συστάσεις είναι δεσμευτικές.
Ο κ. Εσποζίτο ανέφερε ότι από τις 16 συνολικά συστάσεις της GRECO, που περιλαμβάνονταν στην έκθεση του 2016 για την Κύπρο, εφαρμόστηκαν μόνο οι δύο και αυτές όχι πλήρως, όπως είπε. Ο ίδιος εξέφρασε την ανάγκη θέσπισης ενός κώδικα δεοντολογίας για τους δικαστές που να αντιμετωπίζει το ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων, σημειώνοντας ότι έχει πληροφορηθεί για την έκδοση ενός τέτοιου κώδικα από το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά ακόμα δεν τον έχουν μελετήσει. Εξέφρασε την ανησυχία της GRECO για το γεγονός ότι υπάρχει πλήρης επικάλυψη, όπως είπε, μεταξύ της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι αυτό δεν ευθυγραμμίζεται με τους στόχους και τα πρότυπα της Επιτροπής, η οποία έχει ζητήσει να γίνουν αλλαγές. 
Ο κ. Εσποζίτο ανέλυσε τις τέσσερις συστάσεις της GRECO για τη Δικαιοσύνη οι οποίες είναι:
- Η εκπαίδευση και επιμόρφωση των δικαστών.
- Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε σχέση με τον διορισμό του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.
- Η ανάπτυξη ενός κώδικα δεοντολογίας.
- Διορισμός και προαγωγή δικαστών.
Ο αξιωματούχος της GRECO επεσήμανε ότι καμία χώρα δεν έχει ανοσία στη διαφθορά, άρα ούτε και η Κύπρος, τονίζοντας ότι η GRECO δεν αξιολογεί αντιλήψεις, αλλά μέτρα. «Κάθε χώρα έχει τα δικά της ζητήματα. Έχουμε χώρες με διεφθαρμένα κόμματα, άλλες με δικαστές». Συχνά ακούω, είπε, πως η Κύπρος είναι μικρή. Δεν μου αρέσουν οι κατηγοριοποιήσεις. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να έχετε συστήματα. Η GRECO είναι μια εθελοντική διαδικασία αλλά οι συστάσεις της είναι δεσμευτικές», υπογράμμισε ο κ. Εσποζίτο, προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι αν το δικαστικό Σώμα πρέπει να έχει ένα σύστημα για να αποτρέπει τη διαφθορά. Απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών, ο ίδιος ανέφερε ότι «είμαστε διεθνής οργανισμός, όχι υπερδύναμη. Το τελευταίο βήμα είναι η δήλωση μη συμμόρφωσης δημόσια. Και αυτό έχει αριθμό επιπτώσεων για το οικονομικό σύστημα. Είναι «name and shame», αλλά δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο στην Κύπρο.
Στην αντιπροσωπεία της GRECO συμμετείχε ο πρόεδρός της Μάριν Μάρτσελα καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί. Μάλιστα ο κ. Μαρσέλα ανέφερε πως τέθηκε υπόψη τους ο Οδηγός Δικαστικής Συμπεριφοράς που συντάχθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Ανώτατο Δικαστήριο, ωστόσο δήλωσε πως δεν είχαν τον χρόνο να τον δουν λεπτομερώς και θα το κάνουν, τονίζοντας όμως πως η σύσταση της GRECO αφορά έναν λεπτομερή και εφαρμόσιμο κώδικα, και όχι μια γενική δήλωση αρχών.
(πηγές:philenews.com/politis.com.cy)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση