Kαταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ για θάνατο κρατούμενου στις φυλακές


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάσε την Ελλάδα με απόφαση της 7ης Φεβρουαρίου 2019 στην υπόθεση Patsaki and Others v. Greece (αρ αίτησης 20444/14). Η υπόθεση αφορούσε στο θάνατο ενός ναρκομανούς μέσα στη φυλακή και η προσφυγή έγινε από τη συζυγο του θανόντος, την κόρη του, τη μητέρα, τον πατέρα και τα 4 αδέλφια του. Εν προκειμένω το Δικαστήριο έκρινε ως απαράδεκτη την αίτηση από τον πατέρα και δύο από τα αδέλφια του.
Επί της ουσίας της υπόθεσης το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η χρονική διάρκεια της δικαστικής έρευνας για το θάνατο του ναρκομανούς, που ήταν 4 χρόνια και 8 μήνες, παραβίασε τις απαιτήσεις επιμέλειας για ταχεία διεξαγωγή αποτελεσματικής διερεύνησης. Κρίθηκε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές δεν εξέτασαν στενά την υπόθεση του θανόντος και δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική έρευνα  σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του. Για παράδειγμα, το ποινικό δικαστήριο δεν κάλεσε άτομα, των οποίων οι μαρτυρίες θα μπορούσαν να έχουν αποφασιστική σημασία για την έκβαση της υπόθεσης , ενώ και η προκαταρκτική έρευνα αναφορικά με τον διευθυντή των φυλακών διακόπηκε χωρίς λόγο.
Τέλος το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι συνθήκες του θανάτου του ναρκομανούς δεν έδειχναν σαφώς ευθύνη του κράτους. Ενόψει αυτών το ΕΔΔΑ ομόφωνα έκρινε ότι υπήρξε από μέρους της Ελλάδας παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στη ζωή) κατά το διαδικαστικό του σκέλος (έρευνα) αλλά καμία παραβίαση ως προς το ουσιαστικό σκέλος της υπόθεσης.
Oι χρηματικές ποινές που επιβλήθηκαν ήταν: 15,000 ευρώ στη σύζυγο και την κόρη του θανόντος, 13,000 ευρώ στη μητέρα και σε καθένα από τα 2 αδέλφια του θανόντος και 2,000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. (ΕCHR/Legalnews24.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024