Για πρώτη φορά Έλληνας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέλεξε την Δευτέρα, 1η Απριλίου 2019 ως πρόεδρο του τον Έλληνα καθηγητή και δικαστή Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, ο οποίος διαδέχεται στη θέση αυτή τον Ιταλό Guido Raimondi. Ο κ. Σισιλιάνος εκλέχτηκε από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου και είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται Έλληνας στη θέση του προέδρου του ΕΔΔΑ. 
Ο Λίνος- Αλέξανδρος Σισιλιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Μαΐου 1960 και ανέλαβε καθήκοντα δικαστή στο ΕΔΔΑ το 2011. Εξελέγη πρόεδρος τμήματος τον Φεβρουάριο 2017 και αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ τον Μάιο 2017. Η θητεία του ως προέδρου του Δικαστηρίου θα ξεκινήσει στις 5 Μαΐου 2019.
Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει έξι μονογραφίες, έχει διευθύνει την έκδοση πολλών συλλογικών τόμων (μεταξύ των οποίων εκτενή κατ' άρθρο σχολιασμό της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και έχει δημοσιεύσει περίπου 100 άρθρα και μελέτες στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά σε θέματα γενικού διεθνούς δικαίου, δικαιωμάτων του ανθρώπου και διεθνών οργανισμών. Είναι καθηγητής διεθνούς δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διδάξει μεταξύ άλλων στις νομικές σχολές των Πανεπιστημίων της Σορβόννης, των Παρισίων ΙΙ, της Οξφόρδης, του Στρασβούργου, της Γενεύης και στην Ακαδημία διεθνούς δικαίου της Χάγης. 

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου