Δικαστήριο ακύρωσε δημοψήφισμα λόγω ελλιπούς ενημέρωσης των πολιτών


Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας ακύρωσε δημοψήφισμα που έγινε στη χώρα το έτος 2016, με το σκεπτικό ότι υπήρξε ελλιπής ενημέρωση του εκλογικού σώματος.
Το 2016 η Ελβετία αποφάσισε να διενεργήσει δημοψήφισμα με σκοπό να αποφασίσουν οι πολίτες κατά πόσον τόσο τα παντρεμένα ζευγάρια όσο και αυτά που απλά συγκατοικούν θα έπρεπε να πληρώνουν τον ίδιο φόρο. Τότε το όχι είχε επικρατήσει με οριακό ποσοστό 50.8%
Την Τετάρτη 12 Απριλίου 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο, σε μια ιστορική απόφαση, ακύρωσε το αποτέλεσμα καθώς έκρινε πως δεν είχαν δοθεί οι απαραίτητες πληροφορίες με κάθε λεπτομέρεια προς τους πολίτες πριν την διενέργεια του δημοψηφίσματος ενώ συμπλήρωσε πως υπήρξε και έλλειψη διαφάνειας.
Το ζήτημα που ετίθετο με το δημοψήφισμα ήταν να φορολογούνται το ίδιο τα ζευγάρια ανεξάρτητα από το αν είναι παντρεμένα, από την στιγμή που ζούνε μαζί στο ίδιο σπίτι, μειώνοντας έτσι τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent, πριν την ενέργεια του δημοψηφίσματος, το κράτος είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία που ανέφεραν πως μόνο 80.000 παντρεμένα ζευγάρια πλήρωναν υψηλότερους φόρους, όταν στην πραγματικότητα ο αριθμός ήταν 454.000 ζευγάρια.
Η λανθασμένη πληροφορία χαρακτηρίστηκε από το δικαστήριο παραπλανητική καθώς ο αριθμός ήταν πέντε φορές μεγαλύτερος και συνεπώς επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί νέο δημοψήφισμα.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελβετίας θα μπορούσε να επηρεάσει και πολίτες άλλων χωρών, όπως αυτούς στην Μεγάλη Βρετανία που ζητάνε την επανάληψη του δημοψηφίσματος για το Brexit, καθώς είναι πάρα πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν πως, οι πολίτες δεν είχαν την απαραίτητη και λεπτομερή ενημέρωση που όφειλαν να έχουν πριν φτάσουν στις κάλπες, με το αποτέλεσμα και εκεί να είναι μια οριακή νίκη για την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη. (huffingtonpost.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης